Fort Saint-Elme

Fort Saint-Elme is een indrukwekkend fort op een heuvel bij de plaats Collioure, in het departement Pyrénées-Orientales. In het fort is een museum gevestigd over haar middeleeuwse geschiedenis en vanaf de top van het fort kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de baai van Collioure en de omringende omgeving.Fort Saint-Elme

Geschiedenis van het Fort Saint-Elme

De geschiedenis van het Fort Saint-Elme gaat terug naar de negende eeuw na Christus. Als gevolg van meerdere invallen van de Moren werd er besloten om een wachttoren te bouwen op de heuvel van Saint-Elme, om zo de lokale bevolking tijdig te kunnen waarschuwen in het geval van een nieuwe inval. Deze wachttoren werd ‘Torre de la Guardia’ genoemd. Tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen was de toren in het bezit van de koning van Aragon. In 1344 begon men in opdracht van de koning van Aragon met de bouw van extra versterkingen aan de voet van de wachttoren. Meer dan een eeuw later, toen de Fransen het gebied bezetten, werden deze versterkingen uitgebouwd en werd er een garnizoen gevestigd. De ontdekking van het buskruit maakte het noodzakelijk dat het fort nog verder werd uitgebreid. Onder leiding van de architect Benedetto Ravenna werd er een fort gebouwd met zes vestigingen dat in staat was om alle zwarte artillerie van die tijd te weerstaan. De nieuwe muren van het fort waren maar liefst acht meter dik. Onder toeziend oog van de Franse koning Lodewijk XIV bracht niemand minder dan de beroemde Franse fortenbouwer Vauban in de zeventiende eeuw de laatste extra verdedigingswerken aan. Als gevolg van de Franse Revolutie raakte het Fort Saint-Elme zwaar beschadigd. In de loop der eeuwen werd het fort echter grotendeels hersteld.

Fort Saint-Elme vandaag de dag

Dankzij de omvangrijke herstelwerkzaamheden staat het Fort Saint-Elme tot op de dag van vandaag bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in de omgeving van het plaatsje Collioure. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in of rondom dit plaatsje kan een bezoekje aan het Fort Saint-Elme dan ook niet ontbreken op uw lijstje. Een bezoek aan dit fort met haar museum biedt een leuke inzage in de militaire geschiedenis van deze bijzondere locatie. Op mooie zomerdagen kunt u tot slot genieten van een adembenemend uitzicht over de baai van Collioure.
Fort Saint-Elme

Het Fort Saint-Elme bezoeken?

Wilt u dit indrukwekkende fort zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: