Fort van Salses

Het Fort van Salses bevindt zich tussen de wijngaarden, op ongeveer 16 kilometer ten noorden van Perpignan. De roze zandsteen en de goudglanzige rode bakstenen geven het geheel een opvallend uiterlijk.

Geschiedenis van het fort van Salses

In 218 voor Christus stond Hannibal met zijn legers gereed om Gallië door te trekken om Italië aan te vallen. Hiervoor moeten zijn legers over de Pas des Salses, die Roussillon en de vlakten van de Bas-Languedoc verbindt. Toen de Romeinen lucht kregen van de op handen zijnde aanval, stuurden zij vijf diplomaten naar het gebied. Zij moesten de Gallische stammen overtuigen van de noodzaak om het leger van Hannibal tegen te houden. De Gallische stammen bleken echter niet van plan om de Romeinen de helpende hand toe te bieden. Zij vonden het bespottelijk en onvoorstelbaar brutaal dat door Rome werd verzocht om een oorlog te ontketenen op hun eigen grondgebied, om zo te voorkomen dat de oorlog in Italië plaats zou vinden. Wanneer de Romeinen later in de geschiedenis het gebied veroveren, besluiten zij om een kamp in Salses te bouwen.

Fort van Salses

In 1493 werd Roussillon teruggegeven aan Spanje. Ferdinand van Aragón liet in recordtijd het Fort bouwen, dat een garnizoen van 1500 man kon huisvesten, en voldeed aan de eisen van de opkomende artillerie. Wanneer kardinaal Richelie een poging waagt om de omgeving weer terug te veroveren, is het Fort van Salses de inzet van een hevige strijd tussen de Fransen en de Spanjaarden. Eind september 1642 trekt het in het fort gelegerde garnizoen zich terug naar Spanje.

Fort van Salses vandaag de dag

Vandaag de dag is het Fort van Salses open gesteld voor bezoekers. Onder begeleiding van een gids worden de bezoekers door het fort geleid. Hierbij wordt veel interessante informatie verstrekt, wat de bezoeker een goede inzage geeft in de opbouw van het kasteel, alsmede het leven van de bewoners. Voor de kinderen kan het Fort van Salses bezichtigt worden in de vorm van een spel. Een bezoek aan het Fort van Salses is zeker de moeite waard!

Fort van Salses

Het fort van Salses bezoeken?

Zelf een rondleiding door het fort van Salses meemaken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: