Gorges de Galamus

Gorges de Galamus is een prachtige kloof die is uitgesleten door de rivier Agly, op de grens van de departementen Aude en Pyrénées-Orientales. Gorges de Galamus ligt tussen de plaatsjes Cubières-sur-Cinoble en Saint-Paul-de-Fenouillet. Op sommige plekken is de weg in deze kloof zo smal dat er nauwelijks twee auto’s langs elkaar kunnen. De spectaculaire steiltes en de prachtige natuur in deze kloof maken echter een hoop goed.Gorges de Galamus

Geschiedenis van Gorges de Galamus

De Gorges de Galamus is ontstaan door een miljoenen jaren durend proces van erosie door het water van de rivier Agly. Dankzij de kracht van het water zijn er ook meerdere natuurlijke grotten uitgesleten in deze kloof. Sinds de zevende eeuw na Christus zijn deze grotten gebruikt als toevluchtsoord voor kluizenaars, die hier hutten bouwden en tot aan hun dood verbleven. Zo is ook de beroemde hermitage ontstaan, beter bekend als Ermitage Saint-Antoine de Galamus, die ongeveer halverwege de Gorges de Galamus ligt. Hoewel deze hermitage dateert uit de elfde eeuw, verbleven er kluizenaars tot aan 1950. Mede dankzij de bijzondere ligging van deze hermitage zijn hier scènes van verschillende films opgenomen, waaronder scènes van de film The Ninth Gate, van regisseur Roman Polanski in 1998. Tot aan het jaar 1889 was de Gorges de Galamus nagenoeg onbegaanbaar voor auto’s. Een grootschalige operatie, waarbij er stukken rots werden verwoest zodat er een weg kon worden aangelegd, zorgde er voor dat in 1890 een route tussen de plaatsjes Cubières-sur-Cinoble en Saint-Paul-de-Fenouillet in gebruik kon worden genomen.

Gorges de Galamus vandaag de dag

Vandaag de dag staat de Gorges de Galamus bekend als een van de mooiste kloven in de regio Languedoc-Roussillon. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in dit gebied is een ritje door deze prachtige kloof meer dan de moeite waard. Ook kunt u er voor kiezen om de kloof per kano, of te voet via een van de wandelpaden te verkennen. Ongeacht op welke wijze u er voor kiest om deze bijzondere kloof te verkennen is het absoluut aan te raden om uw fototoestel mee te nemen: hier kunt u werkelijk waar adembenemende foto’s maken!
Gorges de Galamus

Gorges de Galamus bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kloof zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk