Gorges de la Fou

De Gorges de la Fou is een zeer smalle kloof, die is uitgesleten door de rivier la Fou. Deze kloof ligt vlakbij het plaatsje Arles-sur-Tech. Op sommige plekken is deze kloof slechts 80 centimeter breed!

Gorges de la Fou

Geschiedenis van de Gorges de la Fou

Volgens een legende zou deze kloof een schuilplaats zijn voor heksen en kwade geesten. Deze legende zorgde er voor dat niemand deze kloof echt durfde te verkennen. Men bleef liever ver uit de buurt van deze mysterieuze kloof. Er zijn dan ook geen bewijzen gevonden dat men in het verleden deze kloof heeft verkent. Wat wel bekend is, is dat de Gorges de la Fou in de periode 1830 – 1850 als schuilplaats werd gebruikt door struikrovers. Deze struikrovers, in de volksmond beter bekend als de trabucayres, zaaiden terreur in de omgeving van de Gorges de la Fou. Wanneer zij achtervolgd werden na een mislukte overval, vluchtten zij de kloof in. Op deze manier konden de struikrovers jarenlang relatief ongestoord hun slag slaan in de omgeving. Pas in 1928 is de kloof voor het eerst volledig verkent en in kaart gebracht. Er werd een wandelpad aangelegd, waardoor de kloof geëxploiteerd kon worden voor het grote publiek.

Gorges de la Fou vandaag de dag

Vandaag de dag is de Gorges de la Fou toegankelijk voor het grote publiek. Via een wandelpad kunnen zij deze kloof met al haar pracht en praal relatief eenvoudig verkennen. Hierbij krijgen de bezoekers voor aanvang van de tocht door de kloof een helm mee. Deze moet verplicht worden gedragen. Op sommige plaatsen in de kloof is het pad verhoogd. Dit levert soms prachtige beelden op, vergeet dus niet om uw fototoestel mee te nemen! Op het smalste punt van de kloof kunt u met elke hand een van de wanden van de kloof aanraken. De Gorges de la Fou kan wel een wonder van de natuur worden genoemd, en is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Gorges de la Fou

Gorges de la Fou bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende kloof zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: