Gorges du Gardon

Gorges du Gardon is een kloof die is uitgesleten door de rivier Gardon, die haar oorsprong vindt in de Cevennen. Deze kloof ligt in het hart van het departement Gard, ten noorden van de stad Nîmes, in Languedoc-Roussillon. Gorges du Gardon

Geschiedenis van Gorges du Gardon

De Gorges du Gardon is het resultaat van een proces van erosie waarbij het water van de rivier Gardon zich in zes miljoen jaar door de kalksteen bodem heen heeft gegraven. Al tijdens de prehistorie was er sprake van menselijke aanwezigheid. De rivier was een bron van drinkwater en doordat de rivier Gardon in de omgeving vele holtes had uitgesleten, kon men zich hier goed vestigen. Na vele opgravingen zijn er meer dan twintig grotten met sporen van menselijk leven, zoals bijvoorbeeld rotstekeningen, gevonden. Deze kloof en haar omgeving is al eeuwenlang de thuisbasis van vele verschillende dierensoorten. Zo zijn er honderden verschillende vogels die zich in dit gebied nestelen, waaronder de Bonelli-arend en de Egyptische gier. In de holtes in de nabijheid van de rivier leven tientallen soorten vleermuizen. Op 9 juni 2015 werd de Gorges du Gardon aangemerkt als biosfeer-reservaat door UNESCO.

Gorges du Gardon vandaag de dag

Vandaag de dag is de omgeving van deze indrukwekkende kloof een zeer geliefde vakantiebestemming. Bij de kloof zijn verschillende wandelroutes uitgezet, waar men naar hartenlust van dit prachtige landschap kan genieten. Een andere manier om van deze prachtige kloof te genieten, is door een kano te huren en over de Gardon te varen. Aan het uiteinde van de Gorges du Gardon vindt u een wereldberoemd bouwwerk dat u absoluut eens gezien moet hebben: de Pont du Gard. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard is een bezoekje aan deze prachtige kloof meer dan de moeite waard!

Gorges du Gardon bezoeken?

Wilt u deze mooie kloof zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: