Gorges du Tarn

De Gorges du Tarn is een grote kloof in de Cevennen, in de departementen Lozère en Aveyron. De kloof is uitgesleten door de rivier de Tarn, waar de kloof dan ook naar vernoemd is. De Gorges du Tarn is op sommige plekken ongeveer 500 meter diep.

Uitzicht over de Gorges du Tarn

Geschiedenis van de Gorges du Tarn

Door de eeuwen heen heeft de rivier de Tarn de gelijknamige kloof uitgesleten tot haar huidige vorm. Op de oevers van de Tarn, en hoog op de hellingen van de kloof zijn veel kastelen te vinden. Deze boden in de Middeleeuwen veelal een schuilplaats aan roofridders. Door de geschiedenis heen heeft de kloof op velen een diepe indruk gemaakt. Dit verklaart het grote aantal legenden die aan de Gorges du Tarn verbonden zijn. De bekendste is de legende van de duivel. De duivel zou van rots naar rots in de steile wand boven de Tarn zijn gevlucht, terwijl deze achterna gezeten werd door de heilige Enimie. Toen de heilige inzag dat de duivel te snel voor hem was, zou deze de rotsen om hulp hebben gevraagd. Een grote ineenstorting beantwoordde haar gebed. Een rots, welke de Roque Sourde wordt genoemd, stortte zich met zijn volle gewicht op de duivel. Deze zou naar verluid zijn ontsnapt naar de hel door zich in een rotsspleet in de grond te laten zakken.

Gorges du Tarn vandaag de dag

Vandaag de dag is de Gorges du Tarn een drukbezochte kloof. Ieder jaar weer vergapen talloze toeristen zich aan het natuurschoon en de fantastische uitzichten die deze kloof te bieden heeft. Vanaf het Point Sublime, een uitkijkpunt gelegen circa 400 meter boven de rivier de Tarn, kan men genieten van het schitterende panorama. Er zijn talloze wandelroutes uitgezet in de omgeving, via welke men de kloof verder kan verkennen. Behalve de omgeving zijn ook de talloze kleine dorpjes en de kastelen gelegen aan de rivier de Tarn absoluut de moeite waard. De Gorges du Tarn doet qua natuurschoon niet onder voor de wellicht bekendere Gorges du Verdon in de Provence.

Dorpje in de Gorges du Tarn

Gorges du Tarn bezoeken?

Wilt u zelf de Gorges du Tarn aanschouwen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: