Gorges de la Jonte

Gorges de la Jonte is een prachtige kloof in het departement Lozère. De kloof, die is uitgesleten door de rivier Jonte, doorkruist het natuurgebied dat bekend staat als de Cevennen. De kloof staat bekend om haar prachtige rotsformaties en de gieren die hier leven.

Geschiedenis van Gorges de la Jonte

De Gorges de la Jonte is het resultaat van een duizenden jaren durend proces waarbij het water van de rivier Jonte zich door het landschap heen heeft gesleten. Dit proces van erosie heeft voor prachtige rotsformaties gezorgd. Door de eeuwen heen heeft de kracht van het water van de rivier Jonte zo voor een bijzonder landschap gezorgd. Door de eeuwen heen hebben onder meer vale gieren zich in de openingen van de rotsen van deze kloof gevestigd. Later in de geschiedenis bleek er behoefte aan een verbinding tussen de plaatsen Beauregard en Meyrueis, wat leidde tot de aanleg van een weg tussen beide plaatsjes, door de Gorges de la Jonte. Zo werd deze bijzondere kloof beter toegankelijk voor bezoekers. Het feit dat de kloof gezien werd als ideale broedplaats voor gieren, heeft er voor gezorgd dat er in deze kloof sinds 1970 verschillende soorten gieren zijn uitgezet. Zo is hier onder meer de monniksgier, de grootste boombewonende vogel in Europa uitgezet.

Gorges de la Jonte vandaag de dag

Het feit dat niet alleen de gieren de Gorges de la Jonte een aangename locatie vinden blijkt wel uit het feit dat deze bijzondere kloof door de jaren heen steeds bekender is geworden bij het grote publiek. De combinatie van haar prachtige natuur, de beeldschone vergezichten en de bijzondere rotsformaties maakt een ritje door deze kloof meer dan de moeite waard. In de kloof zijn enkele uitkijkpunten te vinden waar u zich rustig kunt vergapen aan de prachtige natuur, zoals de Balade Belvedere des vautours. Tijdens de heldere zomerdagen heeft u een grote kans om enkele gieren te spotten. In de plaats Meyrueis bevind zich een informatiecentrum, waar u alles over deze mooie kloof en haar gieren te weten komt. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Lozère of het aangrenzende departement Aveyron is een ritje door deze prachtige kloof meer dan de moeite waard.
Gorges de la Jonte

Gorges de la Jonte bezoeken?

Wilt u de Gorges de la Jonte zelf bezoeken en de vele gieren in deze kloof spotten? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: