Grot van Cocalière

De grot van Cocalière wordt door de kenners tot een van de mooiste grotten van heel Frankrijk gerekend. De grot ligt op de grens van de departementen Gard en Ardèche, aan de voet van het nationale park de Cevennen.

Grot van Cocalière

In deze grot zijn veel bijzondere natuurlijke afzettingen te vinden. De grot wordt ook wel de ‘diamantengrot’ genoemd.

Geschiedenis van de grot van Cocalière

In het jaar 1854 werd de grot van Cocalière voor het eerst verkend, door de ingenieur Jules de Malbos. Het bestaan van de grot van Cocalière was al eerder bekend, maar de grot zelf was nog nooit uitvoerig verkend en in kaart gebracht. Na deze eerste verkenning werd de grot in de jaren 1892 en 1937 nogmaals verkend. Hierbij werden er ruimtes gevonden die eerder nog niet bekend waren, waardoor de grot groter bleek dan in eerste instantie bekend was. Gedurende de verkenningstochten werden er prehistorische voorwerpen gevonden die er op duidden dat de grot tussen circa 45.000 jaar voor Christus tot aan de IJzertijd, 400 jaar voor Christus, bewoond moet zijn geweest. Het bijzondere aan de grot van Cocalière, is dat tot op de dag van vandaag niet helemaal duidelijk is hoe groot de grot daadwerkelijk is. De grot van Cocalière kan gezien worden als een ‘natte’ grot. Zo zijn er vele gangen en kamers die volledig onder water staan, en dus maar moeilijk verkend kunnen worden. In het jaar 1999 is een gespecialiseerd grotduikersteam afgedaald in een van de onder water liggende gangen. Zij kwamen tot op een diepte van ongeveer tachtig meter, zonder dat zij de bodem raakten. Hoe groot is de grot van Cocalière daadwerkelijk, en welke geheimen herbergt deze grot nog meer? Het antwoord op deze vragen is tot op de dag van vandaag onbekend.

Grot van Cocalière vandaag de dag

Sinds 1967 is de grot van Cocalière opengesteld voor het grote publiek. Onder begeleiding van een ervaren gids krijgt u een rondleiding van ongeveer een uur, langs alle mooie plekken van deze grot. De rondleiding is ongeveer een kilometer lang. Gedurende de rondleiding kunt u vele prachtige calcietkristallen bewonderen. De grot van Cocalière dankt haar bijnaam aan de aanwezigheid van deze kristallen. Bij de uitgang van de grot kunt u nog een kleine presentatie zien van enkele prehistorische voorwerpen die in deze grot zijn gevonden. Na afloop van de rondleiding wordt u door een leuk treintje teruggebracht naar de receptie. Een bezoekje aan deze prachtige grot, die met recht tot de mooiste grotten van Frankrijk wordt gerekend, is absoluut de moeite waard!

Grot van Cocalière

Grot van Cocalière bezoeken?

Wilt u deze bijzondere grot zelf verkennen? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: