Grot van Dargilan

De grot van Dargilan ligt in het departement Lozère, in de regio Languedoc-Roussillon. De grot van Dargilan wordt ook wel de roze grot genoemd. Dit heeft te maken met de aanwezigheid van kalkspaat en ijzeroxide, wat de grot een ietwat roze tint geeft.

De grot van Dargilan

Geschiedenis van de grot van Darligan

Tot aan het jaar 1880 wist niemand van het bestaan van deze grot. Op een dag zag een jonge herder, Jean Sahuquet genaamd, een vos in de buurt van zijn schapen. Hij probeerde de vos te vangen, maar deze was te snel, en verdween in een spleet in de grond. Toen de herder de vos achterna ging, ontdekte hij de grot van Dargilan. Volgens de verhalen was de herder erg onder de indruk van hetgeen hij aantrof. Zo zou hij, mogelijk vanwege het weinige licht, de stalagmieten hebben aangezien voor spoken. Hierdoor zou de herder zo bang zijn geworden dat hij niet verder de grot in durfde te gaan. Enige jaren later werd de grot verkent door niemand minder dan Édouard-Alfred Martel, een bekende Franse speleoloog die ook wel als de ‘vader van de moderne speleologie’ wordt gezien. Martel verkende de grote zaal van de grot, maar kwam tot de conclusie dat er een ingrijpende installatie van materiaal nodig was om de grot verder te kunnen verkennen. Pas in 1988 kon de grot van Dargilan volledig verkent worden.

De grot van Dargilan vandaag de dag

Vandaag de dag is de grot opengesteld voor het grote publiek. De grot van Dargilan staat bekend als een van de best ingerichte grotten voor de bezoekers. Dankzij de vele werkzaamheden is er een pad aangelegd waarover de grot verkend kan worden onder begeleiding van een gids, die veel kan vertellen over de verschillende elementen van de grot. De rondleiding door de grot is ongeveer een kilometer lang. De grot van Dargilan is het hele jaar door geopend, en is een echte aanrader voor een leuk dagje uit!

De grot van Dargilan

De grot van Dargilan bezoeken?

Zelf deze bijzondere grot bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: