Grotte de l’Aguzou

Grotte de l’Aguzou is een mooie grot bij het plaatsje Escouloubre, in het departement Aude. De grot staat bekend om haar prachtige rotsformaties en mineralen.Grotte de l'Aguzou

Geschiedenis van Grotte de l’Aguzou

Deze bijzondere grot is uitgesleten door een onderaardse rivier. Delen van de grot moeten al in de prehistorie bewoond zijn geweest. Bij de ontdekking van de grot in 1811 zijn er namelijk meerdere prehistorische voorwerpen gevonden. Al snel na de ontdekking van de grot kwamen vele geïnteresseerden van heinde en verre naar de grot om deze te bezichtigen. De grot raakte bekend bij het grote publiek om haar prachtige kamers. Het duurde dan ook niet lang voordat, naast ervaren speleologen, ook toeristen de grot onder begeleiding konden verkennen. Als gevolg van een gebrek aan onderhoud raakten de aangelegde trappen in verval. Men besloot Grotte de l’Aguzo voortaan alleen nog maar open te stellen voor kleine groepen, die onder begeleiding van een gids de grot kunnen verkennen.

Grotte de l’Aguzou vandaag de dag

Grotte de l’Aguzou is geen grot als andere grotten. In tegenstelling tot andere grotten in het zuiden van Frankrijk, is deze bijzondere grot niet ingericht op grote groepen toeristen. Vandaag de dag worden er rondleidingen georganiseerd, waarbij geïnteresseerden de grot in kleine groepen kunnen verkennen. Een van de mooiste bezienswaardigheden in deze grot is de zogenaamde ‘Lustre’, een prachtige verzameling witte, doorschijnende kristallen. Wanneer u besluit om deze bijzondere grot te bezoeken, kan het geen kwaad om uzelf goed voor te bereiden. Zo is een goede conditie geen overbodige luxe. Uw bezoek aan deze grot begint bij de D118. In juli en augustus vertrekt de rondleiding uit het plaatsje Usson. Bij aanvang van de rondleiding krijgt u een helm, een overall en een zaklamp, zodat u zich veilig door de grot kunt begeven. Een bezoekje aan Grotte de l’Aguzou is misschien wat minder geschikt voor kleine kinderen en reisgezelschappen met mensen die slecht ter been zijn. Desalniettemin is een bezoekje aan deze grot een ervaring die u lang zal bijblijven!
Grotte de l'Aguzou

Grotte de l’Aguzou zelf bezoeken?

Wilt u deze bijzondere grot zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: