Kasteel Quéribus

Quéribus is een kasteel, gelegen in de gemeente Cucugnan. Het kasteel ligt op een bergtop van circa 729 meter hoog, en kijkt uit over de vlakte van Roussillon. Quéribus was een van de laatste bolwerken van de Katharen.

Kasteel Quéribus

Geschiedenis van het kasteel Quéribus

Samen met andere kastelen als Peyrepertuse en Montségur, behoorde dit kasteel toe aan de Katharen. Het kasteel behoorde toe aan de zogenaamde ‘Zonen van Carcassonne’, samen met vier andere kastelen van de Katharen: Aguilar, Peyrepertuse, Puilaurens en Termes. Na de val van de Katharenburcht Montségur in 1244, waarbij vele Katharen omkwamen op de brandstapel, vluchtten de overlevenden naar Quéribus. Zij hoopten hier bescherming te vinden tegen de kruisvaarders, welke in opdracht van de Katholieke kerk als doel hadden om de Katharen uit te roeien. Volgens een legende waren de Katharen er in geslaagd om de Heilige Graal vanuit Montségur mee te smokkelen naar het kasteel.
Een lokale ridder, Chabert de Barbaira genaamd, is op dat moment verantwoordelijk voor het kasteel Quéribus en biedt onderdak aan de Kathaarse vluchtelingen. In 1255 slaagden de kruisvaarders er in om Barbaira gevangen te nemen. Barbaira werd gedwongen om al zijn bezittingen af te staan aan de Franse kroon, dus ook het kasteel Quéribus. Op 25 mei 1255 werd het kasteel officieel overgedragen aan de Franse koning. De Katharen bleken echter spoorloos verdwenen te zijn. Waren zij gewaarschuwd en op tijd gevlucht? Dit is tot op de dag van vandaag een mysterie. Wat wel vaststond, was dat de kruisvaarders in hun missie geslaagd waren. Alle Kathaarse kastelen waren veroverd, en de meeste gevangengenomen Katharen vermoord.

Kasteel Quéribus vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel vrij toegankelijk voor het publiek. Hoewel het eens zo imposante kasteel nu niet meer is als een ruïne, is een bezoekje absoluut de moeite waard. Vanaf de top van de berg waar de ruïne zich bevind, kunnen de bezoekers zich vergapen aan het indrukwekkende uitzicht. Vlakbij Quéribus is een parkeerplaats aangelegd, zodat u niet te ver hoeft te klimmen om de overblijfselen van het kasteel te bezichtigen. Ook is er een audiogids beschikbaar, zodat het mogelijk is om nadere informatie te krijgen over de verschillende elementen van het kasteel. Een bezoek aan Quéribus is van harte aan te bevelen en is goed te combineren met een bezoek aan Peyrepertuse, dat op een nabijgelegen bergtop ligt!

Kasteel Quéribus

Kasteel Quéribus bezoeken?

Wilt u zelf dit indrukwekkende kasteel bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: