Kasteel van Puivert

Het kasteel van Puivert ligt op de top van een heuvel, in het departement Aude. Het kasteel ligt vlakbij het gelijknamige dorpje, en is aangemerkt als historisch monument.

Het kasteel van Puivert

Het kasteel van Puivert verschilt van andere Katharenkastelen. Zo is dit kasteel veel beter bereikbaar. De ligging, op een toegankelijke, relatief lage heuvel is dan ook minder spectaculair dan de ligging van andere Katharenkastelen als Peyrepertuse, Montségur of Quéribus. Het kasteel bij Puivert geldt als een van de beter bewaard gebleven Katharenkastelen in Frankrijk.

Geschiedenis van het kasteel van Puivert

Het kasteel werd voor het eerst genoemd in een tekst uit het jaar 1170. Het kasteel zou hebben toebehoord aan een familie genaamd Congost. Deze familie zou het Kathaarse geloof hebben aangehangen. Hierdoor werden zij gezien als ketters, met alle gevolgen van dien. In november van het jaar 1210 werd het kasteel belegerd door het leger van Thomas Pons de Bruyère, in naam van het Katholieke geloof. Deze belegering maakte deel uit van de kruistocht tegen de Katharen, welke als doel had om het Kathaarse geloof uit te roeien. Na een belegering van slechts drie dagen werd het kasteel ingenomen door de kruisvaarders. Na de verovering van het kasteel van Puivert, zou het kasteel meerdere malen van eigenaar verwisselen.

Het kasteel van Puivert vandaag de dag

Vandaag de dag is het kasteel opengesteld voor bezoekers. Door de verschillende restauratiewerkzaamheden die zijn uitgevoerd, heeft het kasteel veel van haar oorspronkelijke karakter weten te behouden. Dit is een van de redenen waarom er meerdere films zijn opgenomen in het kasteel, zoals de speelfilm The Ninth Gate, waar de acteur Johnny Depp de hoofdrol vertolkt. Vooral de donjon van het kasteel van Puivert is erg goed bewaard gebleven. Deze donjon heeft vier verdiepingen, die allen toegankelijk zijn. In deze donjon bevinden zich onder andere de kapel van het kasteel, en de beroemde ‘salle des musiciens’. Dit is een zaal met acht beeldhouwwerken van muzikanten. Vanaf de top van de donjon kan men tenslotte genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Een bezoekje aan het kasteel is aan te bevelen voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie van de Katharen!

Het kasteel van Puivert

Het kasteel van Puivert bezoeken?

Zelf dit goed bewaard gebleven Katharenkasteel bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: