La grotte de Clamouse

La grotte de Clamouse ligt circa drie kilometer ten zuiden van het dorpje St-Guilhem-le-Désert. De grot staat bekend als een van de mooiste grotten in de regio Languedoc-Roussillon.

La grotte de Clamouse

Geschiedenis van de grot van Clamouse

De grot van Clamouse werd in 1945 ontdekt door een groep speleologen uit Montpellier. Na een lange periode van droogte kon de ondergrondse rivier van de Clamouse worden overgestoken, waarna de ingang van de grot werd gevonden. Al na de eerste verkenning werd duidelijk dat de grot vele fijne kristallisaties van aragoniet en calciet bevat. De grot is vernoemd naar de onderaardse rivier die de grot in de loop der eeuwen heeft uitgesleten. Volgens een legende zou de ‘clamosa’, vrij vertaald ‘de huilerige’, een moeder zijn wiens zoon verdwenen was. Later zou het levenloze lichaam van de jongen tezamen met het water van de onderaardse rivier aan de oppervlakte zijn gekomen.

La grotte de Clamouse vandaag de dag

Vandaag de dag geldt de grot van Clamouse als een van de meest interessante grotten om te bezoeken. De grot kan worden bezocht met behulp van een gids, welke alle interessante kenmerken van de grot weet te benoemen. De rondleiding begint met een videovoorstelling van ongeveer tien minuten, waarin de bezoeker een inzage krijgt in de geschiedenis van de grot van Clamouse. Na de inleidende videovoorstelling begint de daadwerkelijke rondleiding door de grot. De bezoeker wordt rondgeleid langs de ‘Couloir blanc’, een van de jongere afzettingen die de grot rijk is. Tevens komt de bezoeker in de zogenaamde ‘Salle des excentriques’. Deze zaal bevat talloze kristallen, welke zeldzaam zijn in de wereld van de grotten. Aan het einde van de rondleiding kan de zogenaamde ‘Méduse’, vrij vertaald ‘kwal’ worden bewonderd. Dit is een spectaculaire afzetting die ontstaan is door de samensmelting van verschillende schijven, veroorzaakt door het stromende water. De grot van Clamouse wordt terecht tot een van de mooiste grotten in de regio gerekend. Een bezoekje aan deze grot is dan ook absoluut een onvergetelijke ervaring!

La grotte de Clamouse

La grotte de Clamouse bezoeken?

Wilt u een rondleiding door deze grot meemaken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: