La Grotte des Demoiselles

La Grotte des Demoiselles, letterlijk vertaald de grot van de vrouwen, bevind zich nabij het dorpje Ganges, ongeveer 60 kilometer ten westen van Nîmes.

Geschiedenis van la Grotte des Demoiselles

La Grotte des Demoiselles

Het wordt algemeen aangenomen dat La Grotte des Demoiselles is gevormd door de ineenstorting van bovenliggende lagen kalksteen, veroorzaakt door stromend water. Er heerst echter nog wat twijfel over de bron van het water. Zo kan er sprake zijn geweest van een ondergrondse stroming die nu verdwenen is. De ineenstorting zou echter ook veroorzaakt kunnen zijn door een stroming die zich vandaag de dag 300 meter onder de grot bevindt.

Het bestaan van La Grotte des Demoiselles is al bekend sinds mensenheugenis. Er zijn vele legenden en verhalen aan deze grot verbonden. De legende die wellicht het meest bekend is gaat over een schapenherder. Wanneer de herder er achter komt dat er een lammetje mist, stuit hij tijdens zijn zoektocht op een gat in de grond. Uit het gat hoort hij het geluid van het vermiste lammetje. De herder daalt dieper en dieper de grot in, totdat hij aankomt bij de ondergrondse zaal die nu bekend is als de ‘kathedraal’. Vervolgens glijdt de herder uit, en beland hij op de bodem van de ondergrondse zaal. Door de klap raakt hij bewusteloos. Vlak voordat hij het bewustzijn verliest, ziet hij een groep jonge dames om hem heen dansen en zingen. Toen hij wakker werd was hij terug aan de oppervlakte, samen met het vermiste lammetje. De huidige naam van deze grot is afgeleid van deze legende.

In 1889 vond er een verkenning van de grot plaats door de gerenommeerde speleoloog Édouard-Alfred Martel. Nadat de grot grotendeels in kaart was gebracht, werden er in 1931 betonnen trappen en loopbruggen aangelegd om de grot toegankelijk te maken voor het grote publiek.

La Grotte des Demoiselles vandaag de dag

Vandaag de dag is La Grotte des Demoiselles een drukbezochte grot. Bezoekers worden met een klein treintje de grot in gebracht, alwaar het bezoek te voet verder gaat. La Grotte des Demoiselles staat hoog aangeschreven in talloze toeristische gidsen, en dit is niet voor niets. Een bezoekje aan dit indrukwekkende bouwwerk van de natuur zult u niet snel vergeten!

De oorspronkelijke ingang van de grot

La Grotte des Demoiselles bezoeken?

Wilt u deze grot zelf bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

VAKANTIEHUIZEN
CAMPINGS
HOTELS

[adrotate group=”1″]