L’Aven Armand

L’Aven Armand is een 197 meter diepe grot gelegen in het Nationale Park de Cevennen. De grot is gelegen tussen de dorpjes Millau en Meyrueis.

L'Aven Armand

Geschiedenis van L’Aven Armand

Op 17 september 1897 stuitte Louis Armand, een sleutelmaker uit Le Rozier, met toeval op een grote doline. Wanneer hij zijn goede vriend Alfred Martel met zijn vondst confronteert, besluiten zij om gezamelijk af te dalen in het donkere gat in de grond. Zij merken dat naar mate ze meer afdalen, de ruimte steeds groter wordt. Op een diepte van 40 meter landen ze op een stapel rotsblokken die in de loop der jaren naar beneden was gevallen.
Na drie dagen verkennen is de grot in grote lijnen bekend. Er worden niet veel zijgangen gevonden, het blijft bij een enorm grote zaal. Deze zaal blijkt echter al gauw uniek te zijn. Niet alleen vanwege het feit dat zij 110 meter lang, 60 meter breed en 45 meter hoog is, maar vooral vanwege het grote aantal stalagmieten. Er blijken maar liefst 400(!) stalagmieten aanwezig in de onderaardse zaal.
Later richtten de families Pin en Eiffel samen een stichting op om de grot te exploiteren.

L’Aven Armand vandaag de dag

Vandaag de dag geldt L’Aven Armand als een van de meest bijzondere grotten van Frankrijk. Dit valt dan ook terug te zien in de bezoekersaantallen. Zo trekt de grot jaarlijks meer dan 125.000 bezoekers. De bezoekers worden met een klein treintje naar beneden gebracht, waar zij uitkomen op een groot bordes. Vanaf het bordes is de gehele grot te overzien. Vanaf het bordes dienen er behoorlijk veel treden te worden afgedaald, alvorens het diepste punt van de grot bereikt wordt. Meerdere keren per jaar worden er concerten gegeven in de zaal van L’Aven Armand, wat de grot nog bijzonderder maakt. Maar ook zonder concerten is L’Aven Armand een grot die u gezien moet hebben!

L'Aven Armand

L’Aven Armand bezoeken?

Zelf ervaren hoe indrukwekkend deze grot is? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: