Le Pont du Gard

Le Pont du Gard is wellicht één van de meest bekende attracties van Frankrijk. Jaarlijks trekt de Pont du Gard meer dan een miljoen bezoekers, waardoor het in de top vijf staat van de meest bezochte toeristische attracties in Frankrijk.
Dit aquaduct is dan ook het best behouden aquaduct ter wereld, en wordt door velen gezien als het meest indrukwekkende aquaduct rond de Middellandse Zee.
De Pont du Gard overspant het dal van de Gardon, en diende om de stad Nîmes van drinkwater te voorzien.

Le Pont du Gard

Geschiedenis van le Pont du Gard

Het aquaduct stamt uit de tijd van het Romeinse Rijk, en vond plaats onder de imperiums van de keizers Claudius en Nero, tussen 40 en 60 na Christus. Het duurde maar liefst 15 jaar voordat het aquaduct in gebruik kon worden genomen.
Naar verluidt werkten er ongeveer duizend arbeiders aan de constructie. Voor de bouw werd meer dan 50.000 ton kalksteen gebruikt. Dit waren vaak grote blokken, die ter plaatse werden gewonnen bij het huidige plaatsje Vers.
De capaciteit van het aquaduct bedroeg 35.000 kubieke meter water per dag, en voorzag de badhuizen, bronnen en fonteinen van Nemausus (het huidige Nîmes) van water tot ongeveer de derde eeuw na Christus.

Uiterlijke kenmerken

Le Pont du Gard in haar totaliteit

Het meesterwerk heeft een hoogte van 49 meter boven de waterspiegel van de Gardon, en een lengte van 275 meter. De constructie bevat meerdere bogen. Zoals op de foto te zien is, heeft het onderste niveau zes bogen. Het middelste niveau heeft elf bogen, en het hoogste niveau heeft er 35. Door deze constructie van bogen is de Pont du Gard veerkrachtig, en goed bestand tegen mogelijke aardbevingen en verzakkingen.
De breedte van de Pont du Gard bedraagt zes meter op het onderste niveau, tot drie meter op het hoogste punt.

Le Pont du Gard vandaag

Vandaag de dag is de Pont du Gard zoals gesteld een van de meest bezochte toeristische attracties van Frankrijk. Het aquaduct kan via beide kanten van de rivier benaderd en bewandeld worden. De verantwoordelijken voor deze historische attractie hebben in totaal 32 miljoen euro uitgegeven aan een modern bezoekerscentrum, alwaar u terecht kunt voor de achtergrondinformatie over dit indrukwekkende bouwwerk. De Pont du Gard staat sinds 1985 op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Onder Le Pont du Gard kan gezwommen en gekanoed worden.

Le Pont du Gard bezoeken?

Wilt u dit bijzondere Romeinse bouwwerk zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: