Maison Carrée

Het Maison Carrée is een van de best bewaard gebleven tempels uit de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk. Sommigen beschouwen het Maison Carrée zelfs als de mooiste Romeinse tempel die vandaag de dag in het voormalige Romeinse Rijk te vinden is. Deze bijzondere tempel ligt in de binnenstad van Nîmes.

Maison Carrée

Geschiedenis van Maison Carrée

De bouw van het deze tempel is gestart in het jaar 16 voor Christus, in opdracht van Marcus Vipsanius Agrippa. De tempel was toegewijd aan zijn beide zonen, Gaius en Lucius Caesar, overigens niet te verwarren met de beroemde Romeinse keizer Gaius Julius Caesar. Anders dan bij vele andere Romeinse heiligdommen het geval was, heeft deze tempel de tand des tijds goed doorstaan. Waar andere Romeinse tempels met de grond gelijk werden gemaakt nadat het christendom als officiële Romeinse godsdienst werd erkent, bleef het Maison Carrée een dergelijk lot bespaard doordat de tempel werd omgevormd tot een christelijke kerk. Door de eeuwen heen zou de tempel ook nog gebruikt worden als vergaderzaal, als een onderkomen voor geestelijken en zelfs als een stal, tijdens de Franse Revolutie. Na de Franse Revolutie werd de tempel beschouwd als de ideale opslagplaats voor de vele stadsarchieven van Nîmes. Pas in het jaar 1823 werd het Maison Carrée een museum, waardoor haar goed bewaard gebleven historische karakter door vele bezoekers kon worden ervaren.

Maison Carrée vandaag de dag

Vandaag de dag is het Maison Carrée nog altijd in haar volle glorie te bewonderen, in het hartje van de stad Nîmes. De tempel is meerdere malen gerestaureerd, voor het laatst in de periode tussen 1988 en 1992. Hierdoor is het historische karakter van deze Romeinse tempel goed bewaard gebleven. Deze tempel is dan ook een uniek en prachtig voorbeeld van de Romeinse bouwkunst, en kan met recht een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van de stad Nîmes genoemd worden. Het feit dat deze Romeinse tempel door de eeuwen heen zo goed bewaard is gebleven, maakt haar een bezienswaardigheid welke u absoluut gezien moet hebben!

Maison Carrée

Maison Carrée bezoeken?

Zelf deze bijzondere tempel bewonderen? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: