Mont Aigoual

Mont Aigoual is de hoogste top van het departement Gard. Met haar 1565 meter torent deze berg hoog uit boven de omgeving, waardoor u vanaf de top van de berg kunt genieten van een zeer indrukwekkend uitzicht. Mont Aigoual ligt tussen de plaatsen Meyrueis en Le Vigan, dichtbij het plaatsje l’Espérou. De berg staat onder de lokale bevolking ook wel bekend als de regenberg, omdat er door het jaar heen veel regen valt op de flanken van deze berg.Mont Aigoual

Geschiedenis van Mont Aigoual

Al vroeg in de geschiedenis werd Mont Aigoual als een bijzonder landschap beschouwd. Al in de prehistorie jaagde men op wild, op de dicht beboste flanken van de berg. De berg bestaat uit graniet en zou volgens bodemonderzoeken gevormd moeten zijn in het Paleozoïcum, zo tussen de 541 en 252 miljoen jaar geleden. Sinds de middeleeuwen werden de beboste flanken van de berg gekapt. Het hout werd onder meer gebruikt voor in de haard. Tijdens de Industriële Revolutie werd dit proces versneld, omdat het hout gebruikt moest worden om de eerste fabrieken draaiende te houden. Het op grote schaal kappen van de bossen op de regenachtige flanken van de berg had echter ernstige consequenties. Doordat er nog maar weinig bebossing was op de flanken van Mont Aigoual stortte de regen via de kale flanken naar beneden, wat modderstromen en overstromingen veroorzaakte. Als direct gevolg van dit natuurgeweld besloot men om vanaf 1861 de flanken van de berg opnieuw te bebossen. Op de top van de berg werd in 1887 een observatorium van de Franse meteorologische dienst geopend, waardoor de berg alsmaar belangrijker werd. Door de eeuwen heen groeide de berg uit tot een van de leukste bezienswaardigheden in het departement Gard.

Mont Aigoual vandaag de dag

Vandaag de dag is Mont Aigoual een van de meest bijzondere bezienswaardigheden in het departement Gard. Bij helder weer kunt u vanaf de top van deze hoge berg genieten van een verbluffend uitzicht. Zo kunt u vanaf de top onder meer Pic du Canigou bij Perpignan en de Mont Blanc zien liggen. Tot slot is deze berg ook bekend onder de fanatiekere fietsers en wandelaars onder ons. Met een klim van circa 28 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,3% is dit dan ook een mooi doel voor diegenen die graag de fiets meenemen op vakantie. Ook zijn er op en rondom de berg vele leuke wandelroutes uitgezet voor de fanatieke wandelaars.
Mont Aigoual

Mont Aigoual bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende berg zelf bezoeken en vanaf de top genieten van het verbluffende uitzicht? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: