Oppidum van Ensérune

Het Oppidum van Ensérune is een oud Gallisch dorp, op ongeveer tien kilometer van de stad Béziers. Het Oppidum van Ensérune is het grootste Gallische dorp in het zuiden van Frankrijk.Oppidum van Ensérune

Geschiedenis van het Oppidum van Ensérune

Verschillende archeologische opgravingen hebben aangetoond dat de richel waarop het Oppidum van Ensérune ligt, al vroeg in de geschiedenis bewoont moet zijn geweest. Zo zijn er sporen gevonden die duiden op de aanwezigheid van mensen die dateren uit de zesde eeuw voor Christus. Zo zouden er op deze locatie in de zesde eeuw hutten van aangestampte aarde hebben gestaan. De locatie, bovenop een heuvel, beschermde het dorpje tegen aanvallen van rovers. Dankzij verschillende handelscontracten met Griekenland, die verliepen via de plaats Marseille, maakte het plaatsje een welvarende periode door. Zo werden de hutjes van aangestampte aarde al snel vervangen door stenen huisjes. Ook de komst van de Romeinen, die in het jaar 118 voor Christus een kolonie stichtten op de locatie van de plaats Narbonne, zorgde ervoor dat het Oppidum van Ensérune zich kon doorontwikkelen. Zo werd er onder meer een riool aangelegd, en dankzij haar gunstige ligging bij een handelsroute, was er genoeg geld om de verschillende gebouwen te verven. De aanwezigheid van de Romeinen had echter ook een keerzijde. Zo waren de vruchtbare dalen plots veilig genoeg om te wonen, waarmee de noodzaak van de veilige ligging van het Oppidum van Ensérune was verdwenen. Het plaatsje werd dan ook verlaten en raakte in verval.

Het Oppidum van Ensérune vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de overblijfselen van het Oppidum te bezoeken door het grote publiek. Middels een zogenaamde audiotour wordt u langs alle kenmerkende locaties van dit voormalige dorpje geleid. Ook kunt u het bijhorende museum bezoeken, waar verschillende voorwerpen tentoon zijn gesteld, zoals vazen, amfora’s en ander aardewerk. Een bezoekje aan deze indrukwekkende historische locatie is absoluut de moeite waard en biedt een goede inzage in de historie van deze omgeving.
Oppidum van Ensérune

Het Oppidum van Ensérune bezoeken?

Wilt u deze historische locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: