Peyrepertuse

Peyrepertuse ligt hoog op een rots van ruim 300 meter lang, en is een van de grootste kastelen in de regio Languedoc-Roussillon. In totaal heeft Peyrepertuse een oppervlakte van meer dan een hectare, verdeeld over twee bij elkaar horende delen. Zo is er een lager gelegen omwalling met de resten van het primitieve kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw na Christus. Het hoger gelegen deel dateert uit de 13e eeuw.

Peyrepertuse

Geschiedenis van Peyrepertuse

De eerste beschrijving van Peyrepertuse als zijnde een miltair fort dateert uit 1021. In de middeleeuwen was dit een van de burchten van de Katharen, evenals Montségur. In tegenstelling tot Montségur, is Peyrepertuse relatief bespaard gebleven ten tijde van de Albigenzische kruistocht. De kasteelheer, Guilhem de Peyrepertuse, moest zich naar aanleiding van het Verdrag van Montgaillard in 1217 echter wel aan de ‘Katharenjager’ Simon de Montfort onderwerpen. In het jaar 1250 werd de burcht officieel eigendom van de Franse koning Lodewijk IX. Hij heeft opdracht gegeven tot aanvang van de verbeteringswerken, en is tevens verantwoordelijk voor de aanleg van de ‘escalier Saint-Louis’, een lange rotstrap die het onderste deel van de burcht verbindt met het hoger gelegen deel. Ondanks de vele conflicten tussen Frankrijk en Spanje in deze regio, is de burcht nooit aangevallen door de Spanjaarden. Aan het einde van de 16e eeuw werd de daarentegen wel meerdere malen aangevallen door protestanten. Het kasteel is echter nooit veroverd.
Nadat de regio door het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 officieel werd toebedeeld aan Frankrijk, verloor het kasteel haar strategische waarde.
Na de Franse Revolutie werd het kasteel verlaten, en trad het verval in.

Peyrepertuse vandaag de dag

Vandaag de dag is Peyrepertuse een van de toeristische trekpleisters van de regio. Aan de voet van de burcht bevind zich een grote parkeerplaats en een bezoekerscentrum, alwaar u uw tickets kunt aanschaffen. Bezoekers van het kasteel dienen er rekening mee te houden dat de klim naar het hoger gelegen gedeelte van het kasteel circa twintig minuten in beslag neemt. Een goede conditie is dan ook ten zeerste aanbevolen. Een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel is goed te combineren met een bezoekje aan een ander kasteel van de Katharen, Quéribus genaamd, dat op een nabijgelegen berg ligt.

Peyrepertuse bezoeken?

Wilt u zelf dit indrukwekkende kasteel bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: