Peyrepertuse

Peyrepertuse ligt hoog op een rots van ruim 300 meter lang, en is een van de grootste kastelen in het departement Aude, dat deel uit maakt van de regio Languedoc-Roussillon. In totaal heeft Peyrepertuse een oppervlakte van meer dan een hectare, verdeeld over twee bij elkaar horende delen. Zo is er een lager gelegen omwalling met de resten van het primitieve kasteel, dat dateert uit de 12e eeuw na Christus. Het hoger gelegen deel dateert uit de 13e eeuw.

Geschiedenis van Peyrepertuse

De eerste beschrijving van Peyrepertuse dateert uit het jaar 1021. Peyrepertuse was een van de burchten van de Katharen, evenals Montségur. In tegenstelling tot Montségur, is Peyrepertuse grotendeels gespaard ten tijde van de Albigenzische kruistocht. De kasteelheer, Guilhem de Peyrepertuse, moest zich naar aanleiding van het Verdrag van Montgaillard in 1217 echter wel aan de ‘Katharenjager’ Simon de Montfort onderwerpen. In het jaar 1250 werd de burcht officieel eigendom van de Franse koning, die opdracht gaf tot het aanleggen van meer verdedigingswerken. Ondanks de vele conflicten tussen Frankrijk en Spanje in deze regio, is de burcht nooit aangevallen of veroverd. Nadat de regio door het Verdrag van de Pyreneeën in 1659 officieel werd toebedeeld aan Frankrijk, verloor het kasteel zijn strategische waarde, waarna het in verval raakte.

Peyrepertuse vandaag de dag

Vandaag de dag is Peyrepertuse een van de toeristische trekpleisters van het departement Aude. Aan de voet van de burcht bevind zich een grote parkeerplaats en een bezoekerscentrum, waar u uw tickets kunt aanschaffen. Bezoekers van het kasteel dienen er rekening mee te houden dat de klim naar het hoger gelegen gedeelte van het kasteel circa twintig minuten in beslag neemt. Een goede conditie is dan ook ten zeerste aanbevolen. Wanneer u na de beklimming aankomt bij het kasteel kunt u echter genieten van een adembenemend mooi uitzicht over de omgeving. Voor een uitgebreid bezoek aan dit grote kasteel kunt u gerust enkele uren de tijd nemen. Een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel is bovendien goed te combineren met een bezoekje aan een ander kasteel van de Katharen, Quéribus genaamd, dat op een nabijgelegen berg ligt.
Peyrepertuse

Peyrepertuse bezoeken?

Wilt u zelf dit indrukwekkende kasteel in het departement Aude bezoeken? Zoek hier een leuk vakantiehuis, een mooie camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: