Pic de Nore

Pic de Nore is een hoge berg in de bergketen Montagne Noir, in het departement Aude, nagenoeg op de grens met het departement Tarn.Pic de Nore Deze berg is 1211 meter hoog en vanaf de top kunt u genieten van een prachtig uitzicht over onder meer het natuurpark Haut-Languedoc. De top van deze berg is tevens het hoogste punt van het departement Aude.

Geschiedenis van Pic de Nore

Het gebied rondom deze bijzondere berg werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. De vroegste menselijke sporen die men in deze streek heeft gevonden stammen uit de Steentijd. Zo zijn er onder meer dolmens en menhirs gevonden. Ook de Romeinen hebben verschillende sporen achtergelaten in dit gebied, zoals bijvoorbeeld Romeinse bruggen. De geschiedenis van Pic de Nore hangt nauw samen met de geschiedenis van het plaatsje Pradelles-Cabardés. Dit plaatsje ligt vlak onder de top van de berg, op ongeveer 850 meter hoogte. Door de eeuwen heen was dit dorpje gespecialiseerd in het opslaan en bewaren van sneeuw en ijs. De sneeuw en het ijs werd onder meer gebruikt voor het bewaren van vlees. Deze sneeuw werd opgeslagen in speciale putten, waardoor het ijs niet kon ontdooien. Door de eeuwen heen nam de vraag naar ijs toe. In het jaar 1905 werden er niet minder dan 30.000 ijsballen, afkomstig van de flanken van Pic de Nore, verkocht.

Pic de Nore vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze mooie berg bekend als een van de leukste bezienswaardigheden in Montagne Noir. Tijdens de heldere zomerdagen kunt u vanaf de top van deze berg genieten van een adembenemend mooi uitzicht. Deze berg vertoont enkele gelijkenissen met de bekendere berg Mont Ventoux, in het departement Vaucluse. Zo is er op Pic de Nore, evenals op de Mont Ventoux, sprake van een soort maanlandschap. Dit komt doordat hier vaak harde wind staat, waardoor er op de top van de berg geen bomen groeien. Ook is er op de top van deze berg een grote zendmast gebouwd, wat ook op de Mont Ventoux het geval is. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in Montagne Noir, in het departement Aude of in het prachtige natuurgebied Haut Languedoc is een bezoekje aan deze bijzondere berg meer dan de moeite waard!
Pic de Nore

Pic de Nore bezoeken?

Wilt u deze mooie berg zelf bezoeken en vanaf de top genieten van een prachtig uitzicht? Zoek hier een vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: