Priorij van Serrabone

De Priorij van Serrabone is een oude Romaanse abdij, gelegen tenmidden van een groot eikenbos bij het plaatsje Boule-d’Amont, in de regio Languedoc-Roussillon. De priorij van Serrabone is onder meer bekend vanwege haar prachtige kapitelen en haar botanische tuin. De naam van de priorij zou zijn afgeleid van het Catalaanse ‘serra bona’, wat ‘goede berg’ betekent.Priorij van Serrabone

Geschiedenis van de priorij van Serrabone

De priorij van Serrabone is in de tiende of elfde eeuw na Christus gesticht. Hoewel er onduidelijkheid bestaat over het precieze jaar waarin de priorij is gesticht, is wel zeker dat de priorij voor het eerst benoemd wordt in een document uit het jaar 1069. Dertien jaar later, in het jaar 1082, werd de priorij bewoond door een groep Augustijner monniken. Vrijwel direct werd er begonnen met de uitbreiding van dit gebouw. De uitbreiding zou uiteindelijk vele jaren in beslag nemen, want pas in het jaar 1151 werd de nieuwe kerk ingewijd door de bisschop van Elne. De priorij van Serrabone maakte een relatief voorspoedige periode door, tot aan de dertiende eeuw na Christus. Vanaf de dertiende eeuw keerden steeds meer monniken de priorij de rug toe, waardoor het gebouw langzaamaan in de vergetelheid geraakt. Bovendien betekende het achterstallige onderhoud niet veel goeds voor het gebouw. Aan het begin van de zestiende eeuw na Christus stortte dan ook een deel van de priorij in, veroorzaakt door een combinatie van hevige regenval en achterstallig onderhoud. Vanaf het jaar 1900 vonden er echter omvangrijke herstelwerkzaamheden plaats, waardoor de priorij van Serrabone in volle glorie hersteld werd.

De priorij van Serrabone vandaag de dag

Vandaag de dag staat deze priorij bekend als een van de best bewaard gebleven Romaanse bouwwerken in de regio Languedoc-Roussillon. Evenals de abdij van Saint-Martin-du-Canigou, die in de nabije omgeving gelegen is, is ook de priorij van Serrabone absoluut een bezoekje waard. Tegen betaling kunt u de priorij van Serrabone verkennen. De priorij is niet erg groot, wat betekent dat u de priorij binnen een uurtje wel gezien heeft. Desalniettemin is een bezoek aan deze prachtige priorij zeer de moeite waard. Niet alleen vanwege de prachtige Romaanse bouwstijl, maar zeker ook vanwege de prachtige omgeving en de mooie botanische tuin. Bovendien is een bezoekje aan deze priorij prima te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen abdij van Saint-Martin-du-Canigou, of een van de vele andere bezienswaardigheden in de omgeving.
Priorij van Serrabone

De priorij van Serrabone bezoeken?

Wilt u deze bijzondere priorij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: