Puilaurens

Puilaurens is een oud kasteel dat ooit aan de Katharen toebehoorde. Kasteel Puilaurens behoorde toe aan de zogenaamde ‘Zonen van Carcassonne‘, samen met de andere kastelen van de Katharen: Aguilar, Peyrepertuse, Quéribus en Termes. Puilaurens ligt bovenop een hoge rots, vlakbij de plaatsjes Lapradelle en Puilaurens, in het departement Aude.

Puilaurens

Geschiedenis van Puilaurens

Het kasteel Puilaurens is gebouwd in de elfde eeuw na Christus, en behoorde toe aan de Abdij van Saint-Michel de Cuxa. In het jaar 1162 na Christus werd het kasteel overgedragen aan de koning van Aragon. Tijdens de kruistocht tegen de Katharen bood dit kasteel bescherming aan vele Katharen. Na de val van Montségur, een ander kasteel van de Katharen, zouden er naar verluid vele Katharen naar dit kasteel zijn gevlucht. Na een korte belegering werd het kasteel in het jaar 1255 na Christus overgedragen aan de kruisvaarders. Anders dan bij andere kastelen hebben hier geen zware gevechten plaatsgevonden. Nadat het kasteel was overgedragen aan de Fransen, namen enkele sergeanten intrek in het kasteel. Het kasteel was namelijk van grote strategische waarde, doordat het dicht bij de grens met Spanje lag. Door het Verdrag van de Pyreneeën kwam er een einde aan de oorlog tussen Frankrijk en Spanje. Bovendien werd overeengekomen dat de grens met Spanje een stuk zuidelijker zou komen te liggen. Hierdoor verloor dit kasteel haar strategische waarde.

Puilaurens vandaag de dag

Vandaag de dag is Puilaurens een leuk kasteel om te bezoeken. Evenals bij andere kastelen van de Katharen, moeten bezoekers een steile wandeling afleggen om het kasteel te bereiken. Vergeet dus niet om goede, stevige wandelschoenen aan te doen. Bovendien kan het hier in de zomer erg warm zijn in de volle zon, waardoor een flesje water absoluut geen overbodige luxe is. Na de stevige klim kunt u zicht echter vergapen aan dit prachtige kasteel. Doordat de buitenmuren de tand des tijds grotendeels hebben doorstaan, krijgt u tijdens uw bezoek een goede indruk van hoe het kasteel er in haar hoogtijdagen uit moet hebben gezien. Tot slot kunt u ook nog genieten van het prachtige uitzicht vanuit het kasteel. Dit fenomenale uitzicht staat garant voor prachtige foto’s. Een bezoekje aan dit indrukwekkende kasteel is absoluut aan te bevelen!

Puilaurens

Puilaurens bezoeken?

Zelf dit indrukwekkende kasteel van de Katharen bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: