Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau is een enorme brug over de rivier de Tarn, en staat bekend als de hoogste brug ter wereld.

Geschiedenis van het viaduct van Millau

Viaduct van Millau

Op 14 december 2001 werd er begonnen met de bouw van het immens grote viaduct. Een groot project, want het middelste stuk van de brug zou op 342 meter hoogte liggen. Bovendien zou het viaduct maar liefst 2460 meter lang moeten zijn om de onderliggende vallei te kunnen overspannen. Ondanks alle moeite die de aanleg van het viaduct zou kosten, was men het er over eens dat het viaduct er moest komen. Ieder jaar weer ontstonden er lange files in het gebied, veroorzaakt door het verkeer dat vanuit het noorden richting Perpignan reed. Er stonden regelmatig lange files nabij Millau. De enige manier om de drukte te omzeilen was door om te rijden via Lyon in het oosten, of via Limoges en Vierzon in het westen. De bouw van een viaduct werd dan ook gezien als de ideale oplossing voor dit probleem. De bouw van het imposante bouwwerk zou uiteindelijk drie jaar in beslag nemen. Op 14 december 2004, exact drie jaar nadat er met de bouw was begonnen, werd het viaduct van Millau geopend door Jacques Chirac, destijds de president van Frankrijk. De totale kosten van het viaduct zouden uiteindelijk uitkomen op 394 miljoen euro. Het Franse bedrijf Eiffage betaalde de constructie, en mag in ruil daarvoor 75 jaar lang tol vragen.

Viaduct van Millau vandaag de dag

Vandaag de dag biedt het viaduct van Millau een extra optie aan reizigers naar het zuiden. Reizigers kunnen een half uur tot een uur aan reistijd besparen door ervoor te kiezen om over het viaduct naar het zuiden te rijden. Het is echter niet alleen de tijdswinst die het aantrekkelijk maakt om over het viaduct te rijden. Op heldere dagen is het uitzicht vanaf de brug bijzonder indrukwekkend te noemen: de brug is namelijk ongeveer even hoog als de Eiffeltoren. Op de brug zijn uitzichtpunten gebouwd, waar men van het uitzicht kan genieten. Dit is maar goed ook, want in de eerste jaren van het viaduct moest de maximaal toegestane snelheid op het viaduct verminderd worden van 130 kilometer per uur naar 100 kilometer per uur. Dit kwam door de vertragingen veroorzaakt door toeristen die foto’s namen. Er stopten zelfs regelmatig mensen op de vluchtstrook om te genieten van het uitzicht! Het viaduct van Millau is een indrukwekkend bouwwerk. Het is absoluut een aanrader om eens met de auto over het viaduct te rijden. Het beste is om dit te doen op een heldere dag, zodat u zich kunt vergapen aan het uitzicht op een van de uitzichtpunten die de brug rijk is.

Viaduct van Millau

Viaduct van Millau bezoeken?

Wilt u zelf genieten van het uitzicht vanaf het Viaduct van Millau? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk