Aigues-Mortes

Aigues-Mortes is een vestingstadje gelegen in het departement Gard. Aigues-Mortes ligt ongeveer dertig kilometer ten zuiden van de stad Nîmes, in het natuurgebied de Camargue. De verdedigingswerken van het vestingstadje zijn door de eeuwen heen goed bewaard gebleven. De naam ‘Aigues-Mortes’, kan vrij vertaald worden als ‘dode wateren’.

Aigues-Mortes

Geschiedenis van Aigues-Mortes

Volgens een legende zou dit plaatsje in het jaar 102 voor Christus gesticht zijn door de Romeinse generaal Gaius Marius. Er is echter geen bewijs voor deze legende. Het is waarschijnlijker dat de vestingstad in de dertiende eeuw na Christus is gebouwd voor de legers van de Franse koning. Het stadje lag destijds nog direct aan de kustlijn van de Middellandse Zee. Hierdoor konden de troepen gemakkelijk verscheept worden. De oude binnenstad van het stadje werd tussen 1246 en 1272 gebouwd in opdracht van de Franse koning Lodewijk IX. Vanaf het jaar 1272 werd begonnen met de bouw van de omringende stadsmuren en verdedigingswerken. Vanwege haar gunstige ligging aan de Middellandse Zee, vormde dit plaatsje het startpunt voor meerdere Kruistochten. Een van deze kruistochten was de zevende kruistocht naar Cyprus, die in 1248 vertrok vanuit het vestingstadje. In 1481 werd de Provence officieel bij Frankrijk gevoegd. Hierdoor was Aigues-Mortes niet langer een belangrijke havenstad. Voortaan werd deze rol overgenomen door Marseille. Omdat de strategische waarde van het plaatsje afnam, werd er steeds minder moeite gedaan om te voorkomen dat de haven zou dichtslibben. Het duurde dan ook niet lang voordat de verbinding met de Middellandse Zee volledig dichtslibde. Door de eeuwen heen kwam het voormalige kuststadje steeds verder van de Middellandse Zee af te liggen. Hierdoor ligt Aigues-Mortes vandaag de dag middenin de moerassen van de Camargue.

Aigues-Mortes vandaag de dag

Vandaag de dag is Aigues-Mortes een vestingstadje waar de middeleeuwse sfeer goed bewaard is gebleven. Dit komt mede doordat de verdedigingswerken, zoals de omringende muur en haar verdedigingstorens erg goed bewaard zijn gebleven. Jaarlijks trekt dit oude stadje vele bezoekers, die zich vergapen aan de prachtige middeleeuwse bouwwerken. De oude binnenstad is met haar prachtige straatjes en pleinen erg leuk om doorheen te dwalen. Op een van de vele terrasjes kan heerlijk genoten worden van een lekkere lunch. Aigues-Mortes is een prachtig historisch vestingstadje, dat de moeite waard is om eens te bezoeken!

Aigues-Mortes

Aigues-Mortes bezoeken?

Zelf dit prachtige middeleeuwse vestingstadje bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: