Aiguèze

Aiguèze is een prachtig plaatsje gelegen in het departement Gard, nagenoeg op de grens met het departement Ardèche. Het plaatsje ligt op een hoge klif langs de rivier Ardèche en staat bekend als een van de mooiste plaatsjes in Zuid-Frankrijk.Aiguèze

Geschiedenis van Aiguèze

Vanwege haar strategische ligging wordt het plaatsje al vroeg in de geschiedenis op waarde geschat. De eerste steen van het plaatsje werd rond het jaar 732 gelegd door Karel Martel. Het feit dat het plaatsje zeer gunstig gelegen was ten opzichte van het dal van de Rhône en het dal van de Ardèche, vormde voor de graaf van Aiguèze voldoende aanleiding om de nederzetting te versterken tegen aanvallen van buitenaf. Zo werd onder meer de bekende ‘tour Sarrazine’, vrij vertaald de Saraceense toren gebouwd, die het plaatsje moest beschermen. Zuid-Frankrijk werd rond de twaalfde eeuw na Christus namelijk veelvuldig geteisterd door invallen van de Saracenen. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd echter duidelijk dat het niet de Saracenen, maar rondtrekkende bendes van deserteurs uit het Franse leger en struikrovers waren die een grote bedreiging vormden voor het plaatsje. Uiteindelijk werd het plaatsje zelfs in haar geheel ingenomen door een groep rovers. De Franse koning zag in het jaar 1384 geen andere keus dan het plaatsje met de grond gelijk te maken en zo geschiedde. In de tweede helft van de vijftiende eeuw na Christus werd er begonnen met omvangrijke herstelwerkzaamheden, waardoor het plaatsje weer bewoonbaar werd en Aiguèze uit kon groeien tot het prachtige plaatsje zoals het vandaag de dag bekend staat.

Aiguèze vandaag de dag

Vandaag de dag is Aiguèze een van de mooiste dorpjes om te bezoeken wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard of in de Ardèche. Voor een uitgebreid bezoek aan dit plaatsje kunt u gerust twee à drie uur rekenen. De combinatie van haar prachtige oude straatjes en gebouwen plus haar prachtige ligging aan de rivier Ardèche maken van Aiguèze een plaatsje dat u absoluut eens bezocht moet hebben.
Aiguèze

Aiguèze bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: