Alès

De stad Alès ligt op ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van de stad Nîmes, aan de oever van de rivier Gardon. De stad bevindt zich aan de voet van het bekende natuurgebied de Cevennen en wordt daarom ook wel de hoofdstad van de Cevennen genoemd.Alès

Geschiedenis van Alès

Verschillende opgravingen in de nabijheid van de huidige plaats hebben aangetoond dat het gebied rondom de stad al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. Zo zijn er onder meer sporen gevonden die er op duiden dat de Galliërs hier een nederzetting hadden. Ondanks het feit dat het gebied een rijke geschiedenis heeft, begint deze stad pas een belangrijke rol te spelen in deze geschiedenis in de zestiende eeuw na Christus. In het midden van de zestiende eeuw na Christus bekeert de stad zich tot het protestantisme, waarmee het een van de officiële vrijplaatsen wordt. Met het oog op de turbulente geschiedenis rondom de Godsdienstoorlogen, is dit een belangrijke ontwikkeling in de geschiedenis. In het jaar 1629 ondertekenen de Franse koning Lodewijk XIII en de hugenoten een verdrag dat beter bekend staat als de Vrede van Alès. Hiermee werd de godsdienstvrijheid van het Edict van Nantes bekrachtigd. Ondertussen maakte de stad Alès zelf een belangrijke periode van groei door, mede dankzij haar rol in de zijdeteelt en de mijnbouw. Dankzij de inkomsten die werden vergaard uit deze werkzaamheden kon Alès doorgroeien tot de prachtige stad zoals deze vandaag de dag bekend staat.

Alès vandaag de dag

Vandaag de dag is Alès een leuke plaats om te bezoeken. Niet alleen zijn hier nog steeds sporen te vinden van de mijnbouw, waaraan de stad veel te danken heeft gehad, ook is de stad vanwege haar gunstige ligging de ideale uitvalsbasis voor uitstapjes naar de Cevennen. Tijdens de zomermaanden kunt u iedere maandag weer genieten van de markt, waar u aan het juiste adres bent voor lokale streekproducten. In de oude binnenstad, waar regelmatig festivals worden georganiseerd, zijn vele leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Kortom: Alès is een fijne vakantiebestemming!
Alès

Alès bezoeken?

Wilt u deze leuke stad zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk