Alet-les-Bains

Alet-les-Bains is een charmant middeleeuws dorpje in het departement Aude. Het plaatsje ligt ten zuiden van de bekende plaats Carcassonne en een paar kilometer ten zuidoosten van Limoux. Alet-les-Bains staat onder meer bekend om haar prachtige vervallen abdij en om haar bronnen.Alet-les-Bains

Geschiedenis van Alet-les-Bains

Het plaatsje is ontstaan rondom haar abdij uit de negende eeuw na Christus. Deze abdij, Abbaye Sainte-Marie d’Alet, groeide al snel naar haar bouw uit tot een van de belangrijkste abdijen in de regio. In de twaalfde eeuw was de invloed van deze abdij zo groot, dat vele pelgrims de abdij bezochten. Velen besloten om in de nabijheid van de abdij te blijven wonen, waardoor het plaatsje Alet-les-Bains ontstond. In de zestiende eeuw, ten tijde van de Godsdienstoorlogen, werd de abdij verwoest door de Hugenoten. De abdij werd nooit herbouwd en na verloop van tijd groeide dit bouwwerk uit tot het symbool van het plaatsje. Ondanks haar gewelddadige geschiedenis heeft dit plaatsje haar middeleeuwse karakter door de eeuwen heen weten te behouden.

Alet-les-Bains vandaag de dag

Vandaag de dag staat dit mooie plaatsje bekend als een van de leukste middeleeuwse plaatsjes in het departement Aude. Haar bijzondere, vervallen abdij is een stille getuige van het turbulente verleden van het plaatsje en haar omgeving. Hoewel het plaatsje relatief klein is, is een wandeling door haar mooie oude straatjes meer dan de moeite waard. Hier kunt u gerust twee uur de tijd voor nemen. Wanneer u het plaatsje bezoekt kan een bezoek aan haar abdij natuurlijk niet ontbreken. In de omgeving van het plaatsje is ook genoeg te zien en te beleven. Zo behoort een bezoekje aan de indrukwekkende abdij van Saint-Hilaire tot de mogelijkheden. Ook uitstapjes naar Limoux en Carcassonne, met haar indrukwekkende Cité, zijn meer dan de moeite waard. Alet-les-Bains is dan ook een ideale uitvalsbasis voor een veelzijdige vakantie in het departement Aude!

Alet-les-Bains bezoeken?

Wilt u dit mooie middeleeuwse plaatsje met haar indrukwekkende abdij zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: