Carcassonne

Carcassonne is een oude vestingstad, gelegen aan de rivier Aude. Sinds 1997 staat Carcassonne op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad bestaat als het ware uit twee delen. De middeleeuwse Cité, en de benedenstad. Deze twee delen worden met elkaar verbonden door twee bruggen over de Aude, namelijk de Pont Vieux en de Pont Marengo.

Carcassonne

Geschiedenis van Carcassonne

De stad vindt zijn oorsprong in de achtste eeuw voor Christus. Op een vlakte op ongeveer twee kilometer van de huidige stad, werd in de 8e eeuw voor Christus een grote versterkte handelsnederzetting gebouwd. Deze handelsnederzetting werd Carsac genoemd, en maakte deel uit van een netwerk van soortgelijke handelsnederzettingen, gelegen tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. In de tweede eeuw voor Christus veroverden de Romeinen de streek rondom de stad. Vanwege de strategische ligging van de handelsnederzetting bouwden zij een kleine legerplaats, iets ten noorden van het stadje.

Deze kreeg de naam Carcaso. De legerplaats nam in omvang toe. Steeds meer mensen kwamen hier in de buurt wonen. In de eerste eeuw voor Christus kreeg de voormalige legerplaats, inmiddels uitgegroeid tot een stadje, stadsrechten. De inwoners werden Romeins staatsburger. In de nadagen van het Romeinse Rijk werd er een stadsmuur om het stadje heen gebouwd, om zo de inwoners te beschermen tegen eventuele aanvallen.
Na de val van het Romeinse Rijk kwam de stad in handen van De Visigoten, die de naam Carcaso veranderden in Carcassonne. In 1209 barstte de Albigenzische Kruistocht uit. De stad werd 40 dagen lang belegerd door het leger van de kruisvaarders. Uiteindelijk moest de stad zich overgeven door een tekort aan water. Met het Verdrag van Meaux in 1229, werd de stad officieel toebedeeld aan het Franse koninkrijk.

Carcassonne vandaag de dag

Vandaag de dag is Carcassonne een stad met vele gezichten. In de eerste plaats is er de Cité, de oude vesting in de binnenstad, welke zeer de moeite waard is om eens te vereren met een bezoek. Op Quatorze Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk, vind hier jaarlijks een waar vuurwerkspektakel plaats. Naast de beroemde Cité is ook de binnenstad van Carcassonne interessant om te bezoeken. Niet alleen vanwege de twee prachtige bruggen over de rivier de Aude, de Pont Vieux en de Pont Marengo, maar ook vanwege de prachtige pleinen en straatjes. Een bezoek aan Carcassonne zal u nog lang bijblijven!

Carcassonne, uitzicht vanuit de Cité

In de omgeving van Carcassonne

Deze mooie plaats ligt in het departement Aude. In dit gedeelte van de regio Languedoc-Roussillon zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Aude en de mooiste steden en dorpen in Aude inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Languedoc-Roussillon uitgebreid beschreven.

Carcassonne bezoeken?

Wilt u deze mooie plaats zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Aude op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Languedoc-Roussillon vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk