Collioure

Collioure is een stadje gelegen aan de Middellandse Zee in het departement Pyrénées-Orientales, in de regio Languedoc-Roussillon. Op het eerste oog lijkt dit plaatsje een van de vele kustplaatsjes die de regio rijk is. Wanneer men zich verdiept in de geschiedenis van het plaatsje, wordt echter al snel duidelijk dat dit een bijzonder plaatsje is.

Collioure

Geschiedenis van Collioure

De geschiedenis van het stadje begint in de Middeleeuwen. Het plaatsje groeide vanwege haar strategische ligging uit tot een van de belangrijkste havensteden in de regio. Het plaatsje behoorde tot het koninkrijk van Mallorca. De koningen van Mallorca besloten om hun grote zomerpaleis in het midden van het huidige plaatsje te bouwen. Tot op de dag van vandaag vormt dit kasteel het middelpunt van dit stadje. Collioure en haar inwoners kenden een vreedzaam bestaan, totdat de troepen van de Franse koning Lodewijk XI in 1463 het plaatsje binnenvielen. Het stadje zou, vanwege haar strategische ligging, voor een lange periode het middelpunt vormen van vele conflicten tussen Franse en Spaanse machthebbers. Pas aan het einde van de zeventiende eeuw kwam er duidelijkheid voor de inwoners van het plaatsje, en werd Collioure definitief toegekend aan Frankrijk. Doordat de schermutselingen tussen de Fransen en de Spanjaarden staakten, verloor het stadje haar strategische waarde. In het begin van de twintigste eeuw werd Collioure een belangrijk artistiek centrum. Vele kunstenaars als Pablo Picasso, André Derain en Georges Braque lieten zich inspireren door het oude kasteel in de binnenstad en de oude straatjes in dit plaatsje.

Collioure vandaag de dag

Vandaag de dag is Collioure een populaire badplaats. Vanwege haar ligging aan de Middellandse Zee en het heerlijke klimaat, trekt het plaatsje jaarlijks vele zonaanbidders aan. Collioure is echter meer dan slechts een populaire badplaats. Het kasteel in het midden van het plaatsje, voorheen het grote zomerpaleis van de koningen van Mallorca, is geopend voor het grote publiek en absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren. Tot slot is ook de oude binnenstad van dit plaatsje schitterend te noemen. Bezoek dit bijzondere plaatsje zelf en laat u, evenals grote kunstenaars voor u deden, inspireren door dit prachtige plaatsje!

Collioure

Collioure bezoeken?

Zelf dit prachtige plaatsje verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk