Eus

Eus is een prachtig dorpje in het departement Pyrénées-Orientales en ligt ongeveer veertig kilometer ten westen van de stad Perpignan. Het plaatsje behoort tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk en maakt dan ook deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.

Geschiedenis van Eus

Het gebied rondom het plaatsje Eus werd al vroeg in de geschiedenis bewoond. De Romeinen bouwden een wachtpost op een berg, waardoor zij de omgeving in de gaten konden houden. Deze wachtpost was zeer strategisch gelegen en bood uitzicht op de ingang van de vallei van Prades. Na de val van het Romeinse Rijk werd er een dorpje gebouwd op de fundamenten van deze oude wachtpost. Op de top van de berg werd een oud kerkje gebouwd en al snel groeide dit plaatsje vanwege haar strategische ligging uit tot een van de belangrijkste plaatsjes in dit gebied. Haar strategische ligging had echter ook tot gevolg dat Eus meerdere malen in haar geschiedenis vijandelijke aanvallen af moest slaan. Zo werd het plaatsje in de zestiende eeuw belegerd door de Fransen en in de achttiende eeuw door de Spanjaarden. Ondanks haar gewelddadige geschiedenis heeft het plaatsje Eus haar historische karakter door de eeuwen heen weten te behouden.

Eus vandaag de dag

Wie vandaag de dag door de smalle, middeleeuwse straatjes van dit prachtige plaatsje wandelt, kan niets anders dan concluderen dat Eus met recht tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort. De straatjes in dit volledig autoloze dorp zijn soms erg smal en steil, waardoor een goede basisconditie geen overbodige luxe is wanneer u besluit dit plaatsje te bezoeken. Een bezoek aan Eus is niet compleet zonder haar prachtige kerkje gezien te hebben. De wandeling naar dit kerkje, dat helemaal bovenin het plaatsje ligt, kan tijdens de zonnige, warme zomerdagen vrij pittig zijn. Eenmaal bij het kerkje aangekomen kunt u echter genieten van een prachtig uitzicht over het plaatsje Eus en haar omgeving. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Pyrénées-Orientales is een bezoekje aan dit schitterende middeleeuwse plaatsje meer dan de moeite waard.

Eus bezoeken

Wilt u dit mooie middeleeuwse plaatsje met haar rijke verleden zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: