Gruissan

Gruissan is een bekende badplaats gelegen in het department Aude, in de regio Languedoc-Roussillon. Gruissan is een geliefde vakantiebestemming, onder meer vanwege haar prachtige stranden.Gruissan

Geschiedenis van Gruissan

De geschiedenis van dit plaatsje begint in de prehistorie. Zo is uit verschillende grootschalige opgravingen gebleken dat het gebied rondom het huidige plaatsje al in de prehistorie bewoond moet zijn geweest. Het belangrijkste bewijs voor deze aanname werd in het jaar 1866 ontdekt in de grot Crouzade, nabij het huidige plaatsje Gruissan. Hier zijn onder meer prehistorische gereedschappen gevonden. Door de eeuwen heen is het plaatsje eigenlijk veelal overschaduwd door het nabijgelegen Narbonne, dat relatief snel uitgroeide tot een van de belangrijkste havenplaatsen in de regio. Het kasteel van Gruissan speelde echter een belangrijke rol met het oog op de bescherming van de lokale bevolking tegen aanvallen van piraten, die regelmatig plaatsvonden in de elfde eeuw en de twaalfde eeuw na Christus. Het kasteel was gelegen op een hoge kalkstenen heuvel, vanwaar men ook de nabijgelegen haven van Narbonne kon verdedigen. Vanwege haar strategische ligging, werd het kasteel begeerd door velen. Zo werd het kasteel van Gruissan onder meer het toneel van bloedige gevechten tijdens de kruistocht tegen de Albigenzen in de dertiende eeuw na Christus, en werd het kasteel zelfs vrijwel volledig verwoest tijdens de Godsdienstoorlogen. Ook het plaatsje zelf kwam niet ongeschonden uit de strijd. Vele huizen waren volledig weggevaagd door de felle gevechten. Men besloot dan ook om het inmiddels verlaten kasteel te gebruiken als een steengroeve, om het lager gelegen plaatsje weer op te bouwen. Zo kon dit plaatsje uitgroeien tot de belangrijkste badplaats van het departement Aude.

Gruissan vandaag de dag

Vandaag de dag staat Gruissan bekend als een van de leukste badplaatsen aan de Middellandse Zee. Dit plaatsje is dan ook zeer geliefd onder de vakantiegangers die graag willen genieten van een heerlijke strandvakantie. Toch is dit plaatsje ook een ideale uitvalsbasis voor een meer culturele vakantie. Er is genoeg te zien en te beleven in de nabije omgeving. Zo zijn bijvoorbeeld de nabijgelegen plaatsen Narbonne en Béziers absoluut een bezoek waard. In Gruissan zelf is het oude kasteel leuk om te bezoeken. Op een van de vele terrasjes kunt u heerlijk genieten van een koel drankje tijdens de warme zomerdagen. Voor een heerlijke vakantie in het zonnige zuiden van Frankrijk, zit u hier goed!
Gruissan

Gruissan bezoeken?

Wilt u dit leuke plaatsje zelf bezoeken, of simpelweg heerlijk genieten op een van de prachtige stranden in de buurt? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: