La Garde-Guérin

La Garde-Guérin is een versterkt dorpje in het departement Lozère, vlakbij het Lac de Villefort in de Cevennen. Vanuit het plaatsje kunt u genieten van een prachtig uitzicht over de Gorges de Chassezac. Dit bijzondere plaatsjes behoort tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk en maakt dan ook deel uit van de zogenaamde ‘Les Plus Beaux Villages de France’.La Garde-Guérin

Geschiedenis van La Garde-Guérin

Het plaatsje is ontstaan aan de zogenaamde Chemin de Regordane. Dit was in de middeleeuwen een zeer belangrijke handelsroute die het Centraal Massief verbond met de Middellandse Zee. Dit was tegelijkertijd een van de weinige handelsroutes in dit gebied, waardoor de struikrovers vaak op de loer lagen. In de twaalfde eeuw na Christus werd er op het verzoek van de bisschop van Mende een garnizoen aangewezen dat verantwoordelijk werd voor het bewaken van deze belangrijke handelsroute. Zo werd er op de locatie van het hedendaagse dorpje een grenspost gebouwd waar dit garnizoen zich huisvestte. In de dertiende eeuw kreeg deze grenspost de naam ´La Garde-Guérin´. De aanwezigheid van deze grenspost, die al snel uitgroeide tot een klein versterkt plaatsje, maakte het mogelijk om tol te vragen aan eenieder die gebruik wenste te maken van deze belangrijke handelsroute. Mede dankzij de strategische ligging van het plaatsje werden er al snel extra verdedigingswerken gebouwd. Mede dankzij deze verdedigingswerkje heeft het plaatsje haar oorspronkelijke karakter door de eeuwen heen weten te behouden.

La Garde-Guérin vandaag de dag

Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Lozère kan een bezoekje aan dit prachtige versterkte plaatsje niet ontbreken. Wanneer u door dit plaatsje heen wandelt lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Dankzij de combinatie van de prachtige oude gebouwen en smalle straatjes en steegjes waant u zich in de middeleeuwen. Het is dan ook niet vreemd dat dit plaatsje volgens de kenners tot de allermooiste dorpjes in heel Frankrijk behoort. Voor een uitgebreid bezoek aan dit mooie plaatsje kunt u gerust twee uur de tijd nemen. Wanneer u dit plaatsje bezoekt kunt u onder meer haar burcht bezichtigen. Tot slot kunt u vanaf de locatie van de burcht genieten van een adembenemend mooi uitzicht over omgeving.
La Garde-Guérin

La Garde-Guérin bezoeken?

Wilt u dit prachtige historische plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: