Lagrasse

Lagrasse is een klein plaatsje gelegen in het departement Aude, in de regio Languedoc-Roussillon. Het plaatsje ligt aan de oever van de rivier Orbieu en wordt door de kenners tot een van de mooiste dorpjes in het departement Aude gerekend. Lagrasse staat dan ook al meer dan tien jaar op de officiële lijst van de mooiste plaatsjes in Frankrijk. Lagrasse

Geschiedenis van Lagrasse

De geschiedenis van het plaatsje is sterk verweven met die van de nabijgelegen abdij van Sainte-Marie l’Orbieu. Deze abdij werd in het jaar 778 opgericht en groeide al snel uit tot een van de belangrijkste abdijen in het zuiden van Frankrijk. Jaarlijks trokken vele pelgrims naar de abdij, waardoor er al snel een klein plaatsje ontstond aan de overkant van de rivier Orbieu. Dit plaatsje zou al snel bekend komen te staan onder haar huidige naam. Het plaatsje en de abdij werden in de twaalfde eeuw na Christus met elkaar verbonden door een brug. In de middeleeuwen maakte Lagrasse een voorspoedige periode door. Het plaatsje groeide relatief snel, waardoor er onder meer een overdekte markthal werd gebouwd. Onder meer door het uitbreken van de zwarte pest en de Honderdjarige Oorlog krijgt het plaatsje te maken met een grote terugval. Na de Franse Revolutie werd de abdij van Sainte-Marie l’Orbieu opgeheven en verkocht aan de staat. Hierdoor kwam er een einde aan een lange voorspoedige periode.

Lagrasse vandaag de dag

Vandaag de dag is Lagrasse een mooi plaatsje om te bezoeken, met name omdat het haar historische karakter goed heeft weten te behouden. Aan de rand van het dorpje zijn enkele gezellige restaurantjes te vinden. Wanneer u door de oude straatjes van dit plaatsje wandelt, waant u zich in de middeleeuwen. Op het middeleeuwse marktplein is nog steeds de oude markthal aanwezig. Hier bevinden zich onder meer veel kunstateliers. Tot slot is ook de abdij van Sainte-Marie l’Orbieu leuk om te bezoeken. Lagrasse is een prachtig plaatsje, dat absoluut een bezoekje waard is.
Lagrasse

Lagrasse bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: