Le Grau-du-Roi

Le Grau-du-Roi is een leuk havenplaatsje in het departement Gard, in de regio Languedoc-Roussillon. Het plaatsje staat onder meer bekend om haar prachtige stranden.Le Grau-du-Roi

Geschiedenis van Le Grau-du-Roi

De naam van het plaatsje is deels afgeleid van het Occitaanse woord ‘grau’, wat toegang tot water betekent. ‘Roi’ is natuurlijk het Franse woord voor koning. Le Grau-du-Roi laat zich dan ook vertalen in zoiets als ‘Koninklijke toegang tot het water’. De geschiedenis van dit plaatsje is nauw verbonden met dat van de nabijgelegen plaats Aigues-Mortes. Tussen beide plaatsjes ligt een landschap met meerdere moerassen, in het Frans étangs genoemd. Aigues-Mortes was tijdens de kruistochten uitgegroeid tot een van de belangrijkste havenplaatsen van de Franse kroon. Aigues-Mortes werd middels een kanaal verbonden met de Middellandse Zee. In 1570, als gevolg van enkele stormen, ontstaat er een nieuwe verbinding tussen Aigues-Mortes en de zee. Deze verbinding met zee werd verder uitgegraven. Aan de oever van deze rivier ontstond een klein plaatsje, dat eerst als onderdeel van Aigues-Mortes werd beschouwd. Pas in 1879 werd dit plaatsje erkend als een aparte gemeente, onder de naam Le Grau-du-Roi. Door de jaren heen groeide het plaatsje uit tot een geliefde vakantiebestemming aan zee, mede dankzij haar prachtige stranden.

Le Grau-du-Roi vandaag de dag

Vandaag de dag staat Le Grau-du-Roi bekend als een van de leukste plaatsjes aan de Middellandse Zee. In dit gezellige plaatsje zijn enkele leuke straatjes te vinden, en ook de omringende omgeving is erg mooi te noemen. In de verschillende étangs zijn regelmatig flamingo’s te vinden. Dit prachtige havenplaatsje is een prima vakantiebestemming voor een heerlijke strandvakantie in de Languedoc. In de oude vissershaven zijn enkele restaurantjes te vinden waar u kunt genieten van heerlijke, vaak vers gevangen vis. Wanneer u uw vakantie doorbrengt in het departement Gard is een bezoekje aan dit prachtige plaatsje meer dan de moeite waard!
Le Grau-du-Roi

Le Grau-du-Roi bezoeken?

Wilt u dit leuke havenplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: