Lodève

Lodève is een plaats gelegen in het departement Hérault, in de regio Languedoc-Roussillon. Het plaatsje dankt haar naam aan de kleigroeven in de nabije omgeving. De naam Lodève, luteva in het Latijn, is afgeleid van het Latijnse lutum, wat modder betekent.

Lodève

Geschiedenis van Lodève

Lodève is een heel oude stad. Dit plaatsje was ooit de hoofdstad van een Keltische stam die bekend stond onder de naam Volcae. Ten tijde van het Romeinse Rijk liet keizer Nero hier munten slaan, die hij nodig had om zijn vele Romeinse legioenen te betalen en te onderhouden. Ten tijde van de middeleeuwen was het stadje inmiddels voorzien van een stadsmuur, en de nodige verdedigingswerken. De stad werd bestuurd door bisschoppen. De beroemdste van deze bisschoppen was de bisschop Fulcran. Deze bisschop was erg rijk en gaf de armen te eten en verzorgde de zieken. Dankzij zijn investeringen in verdedigingswerken kon de stad goed beschermd worden tegen struikrovers. Een van de meest in het oog springende verdedigingswerken die werden aangelegd, is het kasteel Montbrun dat uitkijkt over de stad. In de 18e eeuw kreeg het stadje het monopolie voor de levering van stof voor de kledij van het koninklijke leger. Hierdoor maakte het stadje een periode van grote welvaart door, en kon Lodève uitgroeien tot het mooie stadje zoals dat vandaag de dag bekend staat.

Lodève vandaag de dag

Vandaag de dag is Lodève een gezellig plaatsje, waar de sporen van de geschiedenis nog goed zichtbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is de gotische brug van Montifort. Deze loopt in een grote boog over de rivier Soulondres. Ook de oude kathedraal van Saint-Fulcran is een bezoekje waard. In deze kathedraal zijn vele bisschoppen van dit stadje bijgezet. Tot slot is ook een wandeling door de oude binnenstad van dit plaatsje van harte aan te bevelen. Hier zijn veel gezellige winkeltjes en restaurants te vinden. Hier kunt u gerust een middagje doorbrengen. Ook in de nabije omgeving van dit stadje is genoeg te zien en te doen. Dit stadje is een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke veelzijdige vakantie in de regio Languedoc-Roussillon!

Lodève

Lodève bezoeken?

Zelf dit mooie historische stadje verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: