Mende

Mende is een stadje gelegen in het departement Lozère, in de regio Languedoc-Roussillon. Mende is gelegen in de vallei van de rivier Lot, en ligt als het ware tussen verschillende plateaus, welke een natuurlijke barrière vormen. De plaats wordt ook wel gezien als een van de toegangspoorten naar de Cevennen.

Mende

Geschiedenis van Mende

In de omgeving van dit stadje zijn dankzij verschillende archeologische onderzoeken sporen gevonden die er op wijzen dat het gebied al rond 200 jaar voor Christus bewoond moet zijn geweest. Toch begint de daadwerkelijke geschiedenis van Mende pas in de Middeleeuwen. Zo zou de stad zijn ontstaan rondom het graf van de heilige Privas. Deze heilige zou zeer teruggetrokken hebben geleefd in een nabijgelegen grot. Privas werd gezocht door de Alemannen, een barbaarse stam die dit gebied was binnengevallen. Toen de Alemannen de grot van de heilige Privas ontdekten, dwongen zij de heilige tot overgave. Privas ging hier, zelfs na lange pijnlijke martelingen niet mee akkoord. Uiteindelijk zou de heilige sterven aan de gevolgen van de martelingen. Vanwege zijn vastberadenheid om zichzelf niet over te geven, groeide het graf van deze heilige uit tot een drukbezocht bedevaartsoord. De stad Mende is vermoedelijk gesticht door bedevaartgangers, die dit graf bezochten. Dankzij de toenemende handel met andere steden, alsmede door het toenemende aantal ambachtslieden, groeit het stadje Mende al snel uit tot een belangrijke, welvarende stad. In de twaalfde eeuw na Christus wordt de stad bestuurd door de bisschop Aldebert Tournel. Hij besluit om een grote muur om Mende heen te bouwen, om de stad zo te beschermen tegen kwaadwilligen. Deze verdedigingsmuren konden echter niet voorkomen dat de stad in het jaar 1721 te maken krijgt met de pest. Deze verschrikkelijke ziekte was waarschijnlijk meegekomen met een handelaar uit Marseille. Ondanks het feit dat deze ziekte een groot aantal slachtoffers maakte onder de burgerbevolking van Mende, zou de stad uiteindelijk uitgroeien tot het prachtige stadje zoals dat vandaag de dag bekend staat.

Mende vandaag de dag

Vandaag de dag is Mende een erg interessant stadje om te bezoeken. Zo zijn de sporen uit het rijke verleden nog goed zichtbaar. Wat te denken van de prachtige oude, middeleeuwse binnenstad? Hier zijn vele leuke winkeltjes en restaurantjes te vinden. Ook de grote Kathadraal Saint-Privat is absoluut een bezoekje waard. Deze Kathedraal is gesticht voor de heilige Privas. Ook leuk is de Pont Notre-Dame. Dit is een hele oude, en een hele smalle brug over de rivier de Lot, uit de dertiende eeuw na Christus. Wie meer wilt weten over de geschiedenis van de regio Lozère, kan het Musée Ignon-Fabre bezoeken. Dit museum geeft een prachtig inzicht in de geschiedenis van deze streek. Mende is een hele leuke stad om eens te bezoeken, maar ook zeer geschikt als uitvalsbasis voor een veelzijdige vakantie in de regio Languedoc-Roussillon!

Mende

Mende bezoeken?

Zelf dit mooie stadje verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Lozère ook interessant: