Minerve

Minerve is een klein stadje met nauwelijks honderd inwoners. Het stadje is gelegen op de plek waar de riviertjes de Cesse en de Briant samenkomen. Deze riviertjes, die vandaag de dag nauwelijks water bevatten, hebben in het verleden de ravijnen rondom Minerve uitgeslepen.

Minerve

Geschiedenis van Minerve

De geschiedenis van dit plaatsje is onlosmakelijk verbonden met de Katharen. Nadat de kruisvaarders in naam van de Katholieke kerk de stad Beziers in 1209 in haar geheel uitgemoord hadden, is Minverve een jaar later in 1210 aan de beurt. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele Katharen en bewoners van Beziers die aan het bloedbad ontsnapt zijn. Men was echter niet van plan om zich over te geven aan Simon de Montfort, die met zijn leger de stad belegerde. Dit plaatsje gold dan ook als een sterke, vrijwel onneembare vestingstad. Het stadje had echter één zwakte. Zo lag de enige waterput van het stadje in de bedding van het riviertje de Briant. De kruisvaarders kwamen er al snel achter dat de bestoking van het stadje met de katapulten weinig effect had. Wat daarentegen wel effectief bleek, was de bestoking van de overdekte weg vanuit het vestingplaatsje naar de waterput. Na een belegering van zeven weken valt het vestingstadje. De katharen werden levend verbrand op de brandstapel.

Minerve vandaag de dag

Minerve geeft haar naam aan de gehele omringende wijnstreek Minervois. Het is niet voor niets dat de Languedoc ‘de wijnschuur van Frankrijk’ wordt genoemd. Meer dan een derde deel van alle Franse wijn komt hier vandaan. Het stadje is vandaag de dag niet toegankelijk voor auto’s. Even buiten het plaatsje is echter een grote parkeerplaats aangelegd. Het stadje is toegankelijk via de middeleeuwse brug. Het straatje dat langs de kerk van Minerve loopt is vernoemd naar de Katharenverbranding van 1210: ‘Rue des Martyrs’. Hier bevindt zich een kleinschalig museum waar de geschiedenis van de Katharen uitgebeeld wordt. Een bezoekje aan Minerve is zeer de moeite waard!

Minerve bezoeken?

Wilt u dit dorpje zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: