Mont-Louis

Mont-Louis is een plaats in het departement Pyrénées-Orientales.Mont-Louis Deze plaats staat bekend als een van de mooiste vestingen van Vauban en staat sinds 2008 dan ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Mont-Louis

Mont-Louis is vernoemd naar de Franse koning Louis XIV, ook wel bekend als de Zonnekoning. De bouw van de vesting begon in het jaar 1679, in opdracht van de Franse kroon. De vesting moest de grens met Spanje verdedigen. Niemand minder dan de bekende Franse fortenbouwer Vauban kreeg de taak om hier een onneembare vesting te bouwen, om zo de Franse landsgrenzen te kunnen bewaken. De bouw van de vesting werd voltooid in het jaar 1681. Al direct na haar bouw werd Mont-Louis als een van de belangrijkste Franse vestingwerken gezien. De vesting bood plaats aan 2500 soldaten, 300 paarden en bevatte onder meer een ziekenhuis, een kerk en barakken. Met haar ligging, op 1600 meter hoogte, is dit bijzondere plaatsje de hoogstgelegen vesting van Frankrijk.

Mont-Louis vandaag de dag

Mede doordat deze vesting nooit daadwerkelijk belegerd is geweest, staat deze plaats tot op de dag van vandaag bekend als een van de meest bijzondere plaatsen in het departement Pyrénées-Orientales. Dit piepkleine plaatsje, is absoluut de moeite waard om met een bezoekje te vereren wanneer u uw vakantie doorbrengt in deze streek. De vele indrukwekkende vestingwerken hebben de tand des tijds goed weten te doorstaan. Een bezoekje aan dit hooggelegen plaatsje biedt dan ook een goede inzage in de geschiedenis van de militaire bouwkunst. Hoewel de vesting nooit echt een cruciale rol heeft gespeeld in de geschiedenis, moet u dit bijzondere bouwwerk van Vauban echt eens gezien hebben!

Mont-Louis bezoeken?

Wilt u dit vestingplaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: