Montpellier

Montpellier is de hoofdstad van de regio Languedoc-Roussillon, en het departement Hérault. Deze stad behoort tot de grootste steden van heel Frankrijk.

Montpellier

Geschiedenis van Montpellier

Montpellier is een van de weinige grote steden in zuid-Frankrijk zonder Romeins of Grieks verleden. De geschiedenis van deze stad begint eigenlijk pas in de vroege Middeleeuwen. Het plaatsje Maguelone, dat vlakbij de huidige stad ligt, was destijds de belangrijkste nederzetting in de omgeving. Omdat het gebied regelmatig geplunderd werd door piraten, werden de inwoners van het plaatsje gedwongen om meer naar het binnenland te trekken. Om de bewoners van het gebied te beschermen tegen de plunderingen, werden er twee kleine gehuchten samengevoegd. Om deze twee gehuchtjes werd een grote verdedigingsmuur gebouwd.

Ook werd er een kasteel aangelegd. Deze vesting zou de inwoners van het gebied voortaan beschermen tegen de piraten. De vesting kreeg de naam Montpellier. In de twaalfde eeuw maakte de stad een periode van welvaart door dankzij de inkomsten vanuit de handel. De gunstige ligging aan de Middellandse Zeekust maakte het mogelijk om intensieve handel te bedrijven met allerlei andere landen aan de Middellandse Zee. De plaats groeide uit tot een grote, tolerante stad waarin alle verschillende culturen met elkaar samen leefden. De stad zou uitgroeien tot een van de belangrijkste steden van heel Frankrijk. De uitbraak van de Pest zou het einde betekenen van de groei van de stad.

Montpellier vandaag de dag

Vandaag de dag is deze bijzondere stad een van de leukste steden om te bezoeken. Er is namelijk erg veel te zien en te doen. Misschien wel de belangrijkste plaats in de stad is het Place de la Comédie, waaraan het Opera Comédie gevestigd is. De historische binnenstad heeft een middeleeuws karakter. Hier bevinden zich talloze winkels en gezellige restaurants. Een interessante bezienswaardigheid is de Tour des Pins. Dit is een van de overgebleven verdedigingstorens van de middeleeuwse muren. Ook interessant is de Jardin des plantes de Montpellier. Dit is de oudste botanische tuin in heel Frankrijk. En wat te denken van de prachtige kathedraal uit de veertiende eeuw? Montpellier is een veelzijdige stad, ideaal voor een leuke stedentrip of gewoon een dagje uit!

Montpellier

In de omgeving van Montpellier

Deze mooie stad ligt in het departement Hérault. In dit gedeelte van de regio Languedoc-Roussillon zijn veel mooie bezienswaardigheden en steden en dorpen te vinden. Dit gebied is dan ook meer dan geschikt als vakantiebestemming. Wij hebben voor u de leukste bezienswaardigheden in Hérault en de mooiste steden en dorpen in Hérault inzichtelijk gemaakt. Ook hebben wij de bezienswaardigheden en steden en dorpen elders in de regio Languedoc-Roussillon uitgebreid beschreven.

Montpellier bezoeken?

Wilt u deze mooie stad zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving. Wij hebben voor u de beste aanbieders van vakantiehuizen, campings en hotels in het departement Hérault op een rijtje gezet. Zo kunt u eenvoudig en snel een geschikte vakantiebestemming in dit gedeelte van de regio Languedoc-Roussillon vinden!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk