Narbonne

Narbonne ligt aan de Middellandse Zee, in het departement Aude. De stad staat bekend vanwege haar zonnige klimaat.

Narbonne

Geschiedenis van Narbonne

Deze bijzondere plaats staat bekend als de eerste nederzetting die de Romeinen buiten Italië hebben gesticht. De plaats werd namelijk in het jaar 118 voor Christus gesticht onder de naam Colonia Narbo Martius. De stad lag op een strategische locatie. Twee van de meest belangrijke wegen uit het Romeinse Rijk, de via Domitia en de via Aquitania liepen vlak langs de stad. De via Domitia liep via Italië naar Spanje, waar de via Aquitania de stad met de stad Bordeaux aan de Atlantische Oceaan verbond. Vanwege de gunstige ligging groeide Narbonne al snel in omvang. Het duurde dan ook niet lang voordat de plaats was uitgegroeid tot een kleine stad. In de veertiende eeuw stokte de groei van de stad. Dit werd onder andere veroorzaakt door de pest, die in deze regionen veel slachtoffers eiste. Een andere oorzaak was het feit dat de nabijgelegen rivier de Aude, die vanaf het begin belangrijk was geweest voor de handel, van koers veranderde. Vanaf de zestiende eeuw werd er door de bevolking van Narbonne hard gewerkt om een nieuw kanaal te graven dat in verbinding moest komen te staan met het Canal du Midi, om op deze manier de handelsroute weer te herstellen. Pas in 1776 was het kanaal klaar, en daarmee was de belangrijke verbinding weer hersteld.

Narbonne vandaag de dag

Vandaag de dag is Narbonne een gezellig plaatsje aan het strand van de Middellandse Zee. In de stad zijn verschillende interessante bezienswaardigheden, zoals de kathedraal in de binnenstad. Ook het Horreum is erg interessant. Het Horreum was ooit een ondergrondse Romeinse opslagplaats. Vandaag de dag wordt het gebruikt als museum. In het midden van de stad zijn overblijfselen te bewonderen van de Via Domitia, de oude Romeinse weg. Ook is er een archeologisch museum, en het paleis van de Aartsbisschop. Dit paleis heeft een donjon die uitkijkt over de hele stad. Narbonne is een leuke plaats om te bezoeken, en is ideaal gelegen als uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie!

Kathedraal van Narbonne

Narbonne bezoeken?

Zelf deze leuke stad verkennen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: