Nîmes

Nîmes is een stad gelegen in de regio Languedoc-Roussillon, in het departement Gard. Momenteel heeft de stad circa 144.000 inwoners.

Nîmes

Geschiedenis van Nîmes

Uit opgravingen is gebleken dat deze stad al een belangrijke stad moet zijn geweest in de Romeinse tijd. De vele ruïnes en andere overblijfselen als de haar arena herinneren hieraan. Grondonderzoek heeft uitgewezen dat er lang voor onze jaartelling al sprake moet zijn geweest van menselijke aanwezigheid en activiteit in de omgeving van de huidige stad.
In de eerste eeuw stichtten de Romeinen Colonia Nemausensis. Onder de heerschappij van keizer Augustus groeit de kolonie uit tot een belangrijke stad. Colonia Nemausensis, de huidige stad, was gelegen aan de zogeheten ‘Via Domitia’, een weg die Italië en Spanje met elkaar verbond. Gedurende de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk had de stad circa 25.000 inwoners. In de middeleeuwen raakte de stad in verval, waardoor het inwoneraantal slonk tot slechts ongeveer 2500 inwoners, een tiende van het aantal inwoners uit de hoogtijdagen van de stad.
Pas vanaf de 16e eeuw kwam de stad weer tot bloei, mede dankzij de druiven- en olijventeelt. Dankzij de opbloeiende handel werd de stad steeds rijker, en groeide zij gestaag. Ook in de 19e eeuw maakte de stad een periode van welvaart door, dankzij de zijde-industrie en de wijnteelt.

Nîmes vandaag de dag

Vandaag de dag is Nîmes een stad waar de verschillende invloeden uit het verleden nog goed zichtbaar zijn. Zo zijn er, behalve de arena van Nîmes, meerdere gebouwen die doen herinneren aan de tijden van het Romeinse Rijk. Zo is er bijvoorbeeld de oorspronkelijke poort van Colonia Nemausensis, de zogenaamde Porte d’Auguste. Ook is er het Maison Carree, een indrukwekkende Romeinse tempel. Behalve de overblijfselen uit de Romeinse tijd, herbergt de stad ook interessante musea. Voorbeelden van dergelijke musea zijn het Carré d’Art, het museum van hedendaagse kunst, en het Musée du Vieux, gewijd aan het leven in de stad vanaf het einde van de Middeleeuwen. Ook een bezoekje aan Les Jardins de la Fontaine is zeker de moeite waard. Voor een bezoek aan de stad Nîmes kunt u gerust meerdere dagen uittrekken!

Les Jardins de la Fontaine

Nîmes bezoeken?

Wilt u deze stad ontdekken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: