Perpignan

Perpignan is een van de zuidelijkst gelegen, grote steden in Frankrijk. De stad is gelegen in de regio Languedoc-Roussillon, en is de hoofdstad van het departement Pyrénées-Orientales. De stad staat bekend om haar Catalaanse sfeer en is een geliefde bestemming vanwege het heerlijke klimaat, en de talloze bezienswaardigheden in de omgeving.

Een straatje in de historische binnenstad van Perpignan

Geschiedenis van Perpignan

Deze bijzondere stad beschikt over een rijke historie. De regio Languedoc-Roussillon werd al in de Romeinse tijd bewoond. Desondanks begint de historie van deze stad aan het begin van de tiende eeuw na Christus. De stad werd voor het eerst genoemd in een document uit 927.

In 1229 werd het Koninkrijk Mallorca gesticht door Jacobus I, koning van Aragon. Hij besloot om Perpignan als hoofdstad te benoemen van het grondgebied van het koninkrijk op het vaste land. Tot het Koninkrijk Mallorca behoorden de Belearen, Roussillon, Cerdange en het kustgebied tot aan de stad Montpellier. De stad maakte vervolgens een periode van welvaart door. Dit kwam door de aanwezigheid van de lakenindustrie, de leerbewerking, goudsmederij en andere luxe ambachten. Later in de geschiedenis zou de stad het middelpunt vormen van verschillende oorlogen. Zo werd het Koninkrijk van Mallorca in 1344 veroverd door Peter IV, koning van het Vorstendom Catalonië. Vervolgens werd de stad en het omringende gebied in 1463 veroverd door het leger van Lodewijk XI van Frankrijk. De stad en het omringende gebied zouden vervolgens nog meerder keren van eigenaar wisselen. Pas in 1659 werden Perpignan en de regio Roussillon door het Verdrag van de Pyreneeën officieel toebedeeld aan Frankrijk.

Perpignan vandaag de dag

Vandaag de dag zijn de Catalaanse invloeden uit het heden en verleden nog goed zichtbaar. Zo zijn de straatnamen zowel in het Frans als in het Catalaans op de straatnaambordjes vermeld. Zowel de gezellige en historische binnenstad, als het heerlijke klimaat, maken Perpignan een geliefde bestemming onder vakantiegangers. Zo heeft de stad maar liefst 300 zonnige dagen per jaar! Bovendien is er genoeg te zien en te beleven in deze stad, van het kasteel van de koningen van Mallorca, tot aan de vele musea die deze stad rijk is. De combinatie van het klimaat, de ligging, en de bezienswaardigheden maken van Perpignan een ideale vakantiebestemming!

Perpignan, uitzicht op de stad

Perpignan bezoeken?

Wilt u zelf de stad Perpignan bezichtigen? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant: