Rennes-le-Château

Rennes-le-Château is een plaatsje gelegen in het departement Aude. Hoewel Rennes-le-Château slechts een klein plaatsje is met rond de 100 inwoners, is het wereldberoemd vanwege de legende van de Heilige Graal.

Rennes-le-Château

Geschiedenis van Rennes-le-Château

Rennes-le-Château was in de Middeleeuwen beter bekend als Rhedae. Deze naam zou afgeleid zijn van een lokale stam die vroeger in het gebied zou hebben geleefd. In het jaar 1062 was het plaatsje op het toppunt van haar macht. Het eerst zo kleine plaatsje was uitgegroeid tot een stad met ongeveer 30.000 inwoners.
In het jaar 1885 was Rennes-le-Château echter weer vervallen tot een klein dorp. Veel gebouwen waren vervallen door de tand des tijds, waaronder de kerk. Bérenger Saunière, de priester van het dorp, startte met de herstelwerkzaamheden voor de kerk. De kerk werd echter niet alleen gerestaureerd, maar ook enorm uitgebreid. Het is onduidelijk waar de priester het geld voor de enorme bouwwerkzaamheden vandaan heeft gehaald. Er werd gesuggereerd dat de priester zich bezighield met oplichtingspraktijken, maar dit kon niet worden bewezen. Saunière zou tijdens de werkzaamheden iets hebben gevonden, waardoor hij de verbouwing van de kerk heeft kunnen financieren. De oorsprong van deze op het oog plotselinge rijkdom is tot op de dag van vandaag een mysterie. Volgens een legende heeft de priester tijdens de werkzaamheden een schat van de Katharen gevonden, die in de kerk zou zijn verborgen nadat het kasteel Montségur was veroverd door de kruisvaarders. Deze schat zou volgens de legende niets minder zijn dan de legendarische Heilige Graal. Ook na de dood van de priester werden er geen sporen gevonden van rijkdom. Dit is tot op de dag van vandaag een groot mysterie.

Rennes-le-Château vandaag de dag

Vandaag de dag is Rennes-le-Château een drukbezocht dorpje. Jaarlijks trekt het dorpje duizenden bezoekers die het mysterie van Rennes-le-Château willen ontrafelen. Dit heeft onder andere te maken met het mysterie van de Heilige Graal, en de geheimzinnige rijkdom van de oude priester. Door haar mysterieuze geschiedenis is het dorp meerdere malen aan bod gekomen in verschillende historische thrillers. Voorbeelden van dergelijke boeken zijn De Da Vinci Code van Dan Brown, en Het Verloren Labyrint van Kate Mosse. Los van alle mysteries en legendes is het dorpje zelf ook erg mooi, en absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Rennes-le-Château

Rennes-le-Château bezoeken?

Zelf dit mysterieuze dorpje bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Aude ook interessant: