Saint-Guilhem-le-Désert

Saint-Guilhem-le-Désert is een dorpje gelegen in het department Herault. Het dorpje staat bekend als een van de mooiste dorpjes van zuid-Frankrijk.

Saint-Guilhem-le-Désert

Geschiedenis van Saint-Guilhem-le-Désert

De naam ‘Désert’ refereert aan de tijd dat het gebied rondom het plaatsje veelvuldig werd gebruikt door de fokkerij. Elke vorm van vegetatie in de nabije omgeving werd gebruikt voor het voeden van het vee. Hierdoor veranderde de omgeving van dit plaatsje al snel in een soort van woestijn, zonder struiken en bomen.
In het jaar 804 stichtte de graaf van Toulouse en hertog van Aquitaine, een abdij op de locatie van het huidige stadje. De voornaam van deze graaf was Willem, wat in het Occitaans als ‘Guilhem’ vertaald kan worden. Na zijn dood in het jaar 812, werd de graaf in 1066 heilig verklaard. De abdij van Saint-Guilhem-le-Désert zou in de loop der jaren uitgroeien tot een belangrijk bedevaartsoord. De reden hiervoor is omdat de abdij zou beschikken over een stuk van het houten kruis waaraan Jezus was gekruisigd. De grote toestroom aan pelgrims zorgde ervoor dat er een klein dorp ontstond rondom de abdij. Dit dorp zou uiteindelijk uitgroeien tot het dorpje Saint-Guilhem-le-Désert, vernoemd naar de stichter van de abdij. In juni 2010 werd het dorpje officieel erkend als een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Frankrijk, de zogenaamde Grand Sites de France.

Saint-Guilhem-le-Désert vandaag de dag

Vandaag de dag is Saint-Guilhem-le-Désert een populaire toeristische bestemming. Dit heeft alles te maken met de indrukwekkende abdij. Deze abdij is toegankelijk voor het grote publiek, en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. Een wandeling door het dorpje is ook aan te bevelen. Het dorp heeft haar middeleeuwse sfeer namelijk goed behouden. Andere bezienswaardigheden in de nabije omgeving van het dorpje zijn onder andere de Pont Diable, een brug uit de 11e eeuw, en de Grotte de Clamouse. Deze mooie grot ligt op slechts drie kilometer afstand van Saint-Guilhem-le-Désert. Een bezoekje aan dit mooie dorpje is absoluut aan te bevelen!

Saint-Guilhem-le-Désert

Saint-Guilhem-le-Désert bezoeken?

Zelf dit prachtige dorpje en haar indrukwekkende abdij bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Hérault ook interessant: