Uzès

Uzès is een leuke plaats die ongeveer 25 kilometer ten noordoosten van de grotere stad Nîmes ligt, in het departement Gard. Deze plaats is een prima uitvalsbasis voor een fijne vakantie in deze streek.

Kathedraal van Uzès

Geschiedenis van Uzès

Dit plaatsje, oorspronkelijk Ucetia geheten, was ooit een klein Romeins dorp gelegen aan de bron van de rivier de Eure. In de eerste eeuw voor Christus werd hier een aquaduct gebouwd, om de stad Nîmes van water te kunnen voorzien. Het meest bekende stuk van dit aquaduct is Le Pont du Gard, welke over de rivier van Gardon loopt.
Het stadje stond ook wel bekend als de ‘Bisschops-stad’. Vanaf de vijfde eeuw na Christus tot aan de Franse Revolutie huisvestte de stad verschillende bisschoppen. Deze bisschoppen hadden erg veel macht. Zo hadden zij onder andere het recht om munten te slaan, en om recht te spreken. In de dertiende eeuw na Christus kochten zij een deel van het feodale domein van dit plaatsje. Er was echter een voortdurende machtsstrijd gaande tussen de zogenaamde Heren van Uzès en de bisschoppen. Deze machtsstrijd lag ten grondslag aan verschillende conflicten.Ten tijde van de 16e eeuw, was het stadje de vijfde grootste protestantse stad in Frankrijk. In de 18e eeuw was het bisdom van Uzès uitgegroeid tot het grootste bisdom in de Languedoc. In totaal regeerde zij over 193 parochies. Uzès is het eerste hertogdom met pairschap van Frankrijk. In een akte uit 1088 wordt voor het eerst gesproken over de heren van Uzès. Hun uitgesproken trouw aan de koning bezorgt hen het burggraafschap, waarna zij vervolgens graven werden, en ten slotte hertogen. Toen de laatste hertog in 1632 in opstand kwam tegen de koning, werd deze onthoofd.

Uzès vandaag de dag

Vandaag de dag is dit plaatsje een stadje waar genoeg te zien en te beleven valt. Zo is er het historische centrum, waar historische bezienswaardigheden als de Kathedraal Saint-Théodorit, of het Bisschoppelijk paleis bezocht kunnen worden. Voor kinderen is het Musée du bonbon wellicht erg interessant. Dit museum bevind zich net buiten het stadje, en is gewijd aan de geschiedenis en de fabricatie van de snoepjes van het merk Haribo. Tot slot zijn er in de nabije omgeving van het stadje nog genoeg bezienswaardigheden als Le Pont du Gard, en de stad Nîmes. Uzès is met andere woorden zeer zeker een bezoekje waard, en bijzonder geschikt als vakantiebestemming!

Kasteel van Uzès

Uzès bezoeken?

Zelf heerlijk genieten in dit prachtige plaatsje? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: