Villefranche-de-Conflent

Villefranche-de-Conflent is een versterkt plaatsje gelegen aan de rivier de Têt, in het departement Pyrénées-Orientales, in de regio Languedoc-Roussilon. Villefrance-de-Conflent behoort tot de mooiste dorpjes in Frankrijk.Villefranche-de-Conflent

Geschiedenis van Villefrance-de-Conflent

Villefrance-de-Conflent werd aan het einde van de elfde eeuw na Christus gesticht door de graaf van Cerdagne, ter verdediging tegen de troepen van de graaf van Roussillon. Het plaatsje lag in deze tijd op de grens tussen Frankrijk en Spanje, waardoor het plaatsje van groot strategisch belang was. Villefranche-de-Conflent werd dan ook zwaar verdedigd met vele verdedigingswerken, zoals uitkijktorens en versterkte muren. In de zeventiende eeuw na Christus werden de verdedigingswerken van het plaatsje versterkt onder toeziend oog van de bekende Franse fortenbouwer Vauban. Zo werden de verschillende muren en wachttorens uitgebreid, zodat zij onder meer bestand waren tegen de inslagen van kanonskogels. Ook liet Vauban het fort Liberia bouwen, dat over het dorpje uit kijkt. Het fort is bereikbaar middels een steile trap, die beter bekend staat als ‘escalier des mille marsen’, oftewel de trap met duizend treden. Mede dankzij de verdedigingswerken, is het plaatsje er in geslaagd haar middeleeuwse karakter te behouden.

Villefrance-de-Conflent vandaag de dag

Vandaag de dag is het plaatsje Villefranche-de-Conflent een van de mooiste plaatsjes in het departement Pyrénées-Orientales om te bezoeken. Het oude, middeleeuwse centrum met haar steegjes en oude gebouwen is werkelijk waar prachtig. De verschillende verdedigingswerken hebben de tand des tijds goed doorstaan, waardoor ook deze in volle glorie te bewonderen zijn. Wanneer u dit mooie plaatsje bezoekt, kan een bezoekje aan het fort Liberia eigenlijk niet ontbreken. Voor een bezoekje aan dit middeleeuwse versterkte plaatsje kunt u gerust een dag de tijd nemen. Een bezoekje aan dit prachtige versterkte dorpje is meer dan de moeite waard en biedt dankzij haar ongeschonden middeleeuwse karakter een mooie inzage in het middeleeuwse leven.
Villefranche-de-Conflent

Villefrance-de-Conflent bezoeken?

Wilt u dit bijzondere versterkte plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier naar een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Pyrénées-Orientales ook interessant:

Zonnig Zuid-Frankrijk