Villeneuve-lès-Avignon

Villeneuve-lès-Avignon is een plaats gelegen in het departement Gard. De plaats ligt aan de rivier de Rhône. Aan de andere kant van de rivier ligt de grotere en bekendere stad Avignon. Villeneuve-lès-Avignon

Geschiedenis van Villeneuve-lès-Avignon

In de omgeving van het hedendaagse plaatsje zijn sporen gevonden die er op duiden dat de regio al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest. De geschiedenis van het plaatsje begint ongeveer in de tiende eeuw na Christus. De abdij van Saint-André, bovenop Mont Andaon, de heuvel bij het plaatsje, speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Villeneuve-lès-Avignon. Toen de abdij aan het begin van de tiende eeuw na Christus een welvarende periode doormaakte, ontstond er aan de voet van de heuvel een klein plaatsje. In het jaar 1189 werd de Pont Saint-Bénézet gebouwd, waarmee het plaatsje werd verbonden met de grotere stad Avignon, dat aan de andere kant van de rivier Rhône gelegen is. Dankzij de verbinding met Avignon, groeide het plaatsje Villeneuve-lès-Avignon snel. Al snel werd het plaatsje zo belangrijk geacht dat er een grote verdedigingsmuur werd gebouwd. Ook werd er op Mont Andaon een groot fort gebouwd, dat de naam Fort Saint-André kreeg. In het jaar 1309 na Christus settelde Paus Clément V zich in het Palais des Papes in Avignon. Hierdoor ontstond een nieuwe welvarende periode waarin zowel Villeneuve-lès-Avignon als de stad Avignon zelf een enorme groei doormaakten. Door de Franse Revolutie kwam er een einde aan deze periode van welvaart. Door de eeuwen heen heeft het plaatsje haar historische karakter echter goed weten te behouden.

Villeneuve-lès-Avignon vandaag de dag

Vandaag de dag is Villeneuve-lès-Avignon een prachtig plaatsje om te bezoeken. Hoewel de stad Avignon, aan de andere kant van de rivier, wereldberoemd is, onder meer vanwege het Palais des Papes en de Pont Saint-Bénézet, is een bezoekje aan Villeneuve-lès-Avignon ook meer dan de moeite waard. Met haar prachtige oude gebouwen, leuke straatjes en het indrukwekkende fort Saint-André op de heuvel geldt Villeneuve-lès-Avignon als een van de mooiste plaatsjes in het departement Gard. Bovendien is het plaatsje een ideale uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de regio. Zo is het plaatsje zeer gunstig gelegen ten opzichte van verschillende interessante bezienswaardigheden als de Pont du Gard, de Mont Ventoux, de arena van Nîmes en natuurlijk het Palais des Papes en de Pont Saint-Bénézet in Avignon. Ook uitstapjes naar prachtige steden als Orange, Avignon en Nîmes behoren tot de mogelijkheden. Het moge duidelijk zijn, voor een heerlijke vakantie in het departement Gard geldt Villeneuve-lès-Avignon als een perfecte vakantiebestemming.
Villeneuve-lès-Avignon

Villeneuve-lès-Avignon bezoeken?

Wilt u dit prachtige plaatsje zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de nabije omgeving.

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Gard ook interessant: