Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane was een dorpje dat op 10 juni 1944 door de Duitsers werd uitgemoord. Het bijzondere aan deze locatie is dat het dorpje in haar originele staat is gehouden: grotendeels vernietigd. Desondanks geeft een bezoekje aan deze indrukwekkende locatie een ijzingwekkend beeld van het onmenselijke drama dat zich hier op 10 juni 1944 heeft afgespeeld.Oradour-sur-Glane

Geschiedenis van Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane was ooit een dorpje zoals menig ander dorpje op het Franse platteland. Het plaatsje was niets meer dan een slaperig dorpje nabij de grotere stad Limoges. Hoewel Frankrijk al enige jaren te leiden had onder de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog, was het in de nabije omgeving van Oradour-sur-Glane vrijwel altijd rustig gebleven. Slechts sporadisch werd er een Duitse militair gesignaleerd, maar over het algemeen ging het normale leven gewoon door. Tot die ene zaterdag. In de omgeving van Oradour-sur-Glane had het Franse verzet een spoorbrug opgeblazen, waarbij een Duitse officier om het leven was gekomen. Aangenomen wordt dat dit de aanleiding was voor het drama dat op 10 juni 1944 plaatsvond in Oradour-sur-Glane. Om 13:30 zaterdagmiddag arriveerde er een colonne van de SS in het plaatsje. Al snel werd het gehele dorpje omsingeld, om te voorkomen dat men kon ontsnappen. Onder het mom van een routinematige identiteitscontrole werden alle inwoners gedwongen zich naar het marktplein te begeven. Eenmaal aangekomen werden de mannen gescheiden van de vrouwen en kinderen, die in de kerk werden opgesloten. De mannen werden zonder pardon gefussilleerd, de vrouwen en kinderen worden levend verbrand in de kerk. Deze gruwelijke slachtpartij staat tot op de dag van vandaag bekend als een van de grootste oorlogsmidaden in Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oradour-sur-Glane vandaag de dag

Vandaag de dag is Oradour-sur-Glane te bezoeken in de staat waarin zij werd achtergelaten door de Duitsers. In 1999 werd er bij de ingang van het dorpje een museum ingericht. Wanneer u het museum verlaat loopt u zo het dorp in. De vele ruines geven een goed beeld van hetgeen zich hier heeft afgespeeld. Door middel van verschillende plaquettes die op huizen zijn geplaatst, wordt aan de bezoekers duidelijk gemaakt of er bijvoorbeeld een winkel of garage gevestigd was op deze locatie. Ook op de plaatsen waar de mannelijke inwoners van het dorpje zijn geëxecuteerd zijn dergelijke plaquettes te vinden. Verder is alles in dit dorpje gelaten zoals het was. Zo staat de oude auto van de huisarts nog op het marktplein, en ligt er in de kerk nog een uitgebrande kinderwagen. Een bezoekje aan deze adembenemende locatie is absoluut de moeite waard en geeft op een ijzingwekkende wijze weer wat zich hier op die ene zaterdag in 1944 heeft afgepeeld.
Oradour-sur-Glane

Oradour-sur-Glane bezoeken?

Wilt u deze indrukwekkende locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Haute-Vienne ook interessant: