Tours de Merle

Tours de Merle zijn de resten van een oud versterkt kasteel uit de vijftiende eeuw na Christus. De ruïne ligt in de gemeente Saint-Geniez-ô-Merle in het departement Corrèze en staat bekend als een van de mooiste historische monumenten in de regio.Tours de Merle

Geschiedenis van Tours de Merle

De eerste vermelding van een kasteel op de locatie van de Tours de Merle dateert uit het jaar 1219. Gezien de strategische locatie, op een steile rots in een meander van de rivier Maronne, is dit niet vreemd te noemen. Vanuit het kasteel kon men de omringende vallei overzien. Bovendien kon men zo een belangrijke handelsroute die de vallei doorkruiste verdedigen, alsmede de destijds cruciale oversteekplaats van de rivier. Het enige nadeel van deze strategische locatie, was dat deze gemakkelijk gebombardeerd kon worden vanaf nabijgelegen hoogten. Mede door de technologische ontwikkelingen rondom buskruit en kanonnen was dit een zeer zwak punt van het kasteel. Het was dan ook niet voor niets dat de verschillende eigenaren van Tours de Merle verschillende extra verdedigingswerken lieten bouwen. Zo werden er onder meer extra verdedigingstorens en muren gebouwd bij het kasteel. Hierdoor groeide het kasteel uit tot een waar fort, dat zelfs sterk genoeg was om aanvallen met artillerie te weerstaan. Na verloop van tijd verloor Tours de Merle echter haar strategische waarde, mede dankzij de bouw van meerdere bruggen op andere locaties over de rivier Maronne. Het ooit zo imposante kasteel werd verlaten en raakte in verval.

Tours de Merle vandaag de dag

Ondanks het feit dat het kasteel vandaag de dag een ruïne is, is deze historische locatie alsnog erg interessant om te bezoeken. Tegen betaling van zes euro per persoon krijg u toegang tot deze mooie ruïnes. Er zijn verschillende routes aanwezig en u kunt deze prachtige historische locatie op eigen houtje verkennen. Vanaf de verschillende hoger gelegen gedeeltes van het kasteel kunt u op mooie zomerdagen bovendien genieten van een prachtig uitzicht over de omringende vallei. Een bezoekje aan de ruïnes van Tours de Merle is meer dan de moeite waard.
Tours de Merle

Tours de Merle bezoeken?

Wilt u deze historische locatie zelf bezoeken? Zoek hier een mooi vakantiehuis, een leuke camping of een goed hotel in de omgeving!

Wellicht vindt u de onderstaande artikelen over Corrèze ook interessant: